OBAVEZUJUĆE ZA SVE BUDUĆE MAJKE: Trudnice u Srbiji dobijaju posebnu zdravstvenu knjižicu!

trudnica
pixabay.com

U zdravstvenim knjižicama trudnica upisivaće se podaci iz državnih i privatnih ordinacija, a uvođenje ovog obaveznog dokumenta počinje naredne nedelje.

 

U medicinsku dokumentaciju se, prvi put u Srbiji, uvode knjižice za trudnice, saznaju “Novosti”.

U novom dokumentu, na 32 strane, koji će, saznajemo u Ministarstvu zdravlja, već do kraja nedelje biti distribuiran porodilištima, vodiće se kompletna medicinska dokumentacija o aktuelnoj, i prethodnim trudnoćama, što znači da će se upisivati svaki pregled i analiza, kao i terapija. I to sa potpisom i faksimilom lekara, jer će trudnička knjižica biti i sudsko-medicinski dokument.

 
Za početak je odštampano 12.000 knjižica za trudnice. One se uvode u okviru pilot-projekta, a najverovatnije će biti predstavljene na otvaranju porodilišta u Čačku.

– Najveća prednost knjižice za trudnice je što će svi medicinski podaci biti sistematizovani na jednom mestu, i gde god da se trudnica pojavi akušer će imati kompletan uvid u rezultate. U slučaju nekog hitnog stanja, ne daj bože saobraćajnog udesa, i lekar opšte prakse iz knjižice će moći da utvrdi kolika je trudnoća, da li je rizična, koju terapiju trudnica uzima – kaže za Novosti dr Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac i dodaje da će se prvi dokumenti naći u rukama budućih majki već do kraja godine:

– Spremni smo da, odmah posle promocije 18. decembra, uvedemo knjižice za trudnice u Kliničkom centru Kragujevac, i opštim bolnicama na teritoriji šest okruga u ovom delu Srbije, što je oko dva miliona ljudi – navodi dr Sazdanović.

Knjižica za trudnice biće obavezan dokument, i trudnica bi uvek trebalo da je ima uz sebe. Uvođenjem knjižice prvi put se među preglede koje treba obaviti u trudnoći uključuje i pregled lokomotornog sistema, unutrašnjih organa…

U knjižicu za trudnice upisivaće se bukvalno svi podaci i nalazi kako iz državnih ustanova, tako i iz privatne lekarske prakse. To će, veruje se, biti dragoceno za akušere jer je u Srbiji prilično rasprostranjena praksa da žene trudnoću vode u privatnim ordinacijama, a kod lekara u državnom zdravstvu odu uglavnom samo da otvore bolovanje, pa su im svi nalazi u vezi sa za trudnoćom “rasuti” u raznim izveštajima.

– Indikacije za preglede i analize utvrđivaće ginekolozi i akušeri, i nikakve restrikcije u obimu pregleda ili analiza neće biti. Kad god lekar proceni da trudnica treba da uradi neku analizu ili pregled, to se neće dovoditi u pitanje – objašnjava Doktor Sazdanović.