Prema ugovoru, vozila koja nakon isteka rokova ne budu ispunjavala uslove biće isključena iz saobraćaja do ispunjenja uslova.

 

Vozila privatnih prevoznika saobraćaju na 43 gradske linije, koje su nedavno dodeljene na tenderu, pišu Večernje novosti.

Prema rečima Draga Tošića iz Konzorcijuma “Ariva”, svi postavljeni uslovi biće

            Propisi o vozilima

Vozilo mora biti vidno obeleženo i da ima: grb grada Beograda, displej-tablu osvetljenu u noćnim uslovima, broj i naziv linije, nalepnicu sa nazivom, adresom sedišta i brojem telefona prevoznika, identifikacioni broj vozila.

Prevoznik je dužan da u vozilima postavi obaveštenje o rezervisanim mestima za invalide, majke sa decom i trudnice, kao i obaveštenje o zabrani pušenja i razgovoru sa vozačem. Sve informacije moraju biti na srpskom jeziku ćiriličnim pismom.

ispoštovani u roku za to predviđenom.

– Jedino je kraći rok za ugradnju klima-uređaja, dok za ostalu opremu imamo vremena do kraja godine – kaže Tošić.

– Ipak, verujem da ćemo uraditi sve i pre krajnjeg datuma. Nova vozila već imaju fabrički ugrađene klime, a u starija koja nemaju rashladne uređaje, biće ugrađeni do početka letnje sezone, kako je ugovorom i predviđeno. Za brojače putnika uskoro ćemo pokrenuti nabavku – dodaje on.

Tošić obećava da će ispoštovati ugovor, kako je i predviđeno, da putnici koriste i besplatan internet signal, a potrudiće se da prilikom nabavke, sva vozila privatnih prevoznika dobiju iste uređaje.

– Video-nadzor već postoji u oko 30 vozila, a preostala ćemo opremiti kamerama do kraja godine, možda i pre. I za kamere će biti pokrenuta nabavka, a one su od izuzetnog značaja, osim za bezbednost putnika i za naše vozače – rekao je Tošić.

Konkursni zahtevi Direkcije za javni prevoz su da prevoznik mora za nove autobuse da obezbedi fabrički ugrađen klima-uređaj, a za sva ostala vozila uključujući i rezervna, da rashladni sistem ugradi najkasnije do 1. maja ove godine. U ovom roku treba da obezbedi i internet u svim vozilima, dok video-nadzorom i uređajima za brojanje putnika autobusi treba da budu opremljeni najkasnije do 1. januara 2017. Po početka iduće godine očekuje se od prevoznika i da prefarbaju sva vozila u crvenu boju.

Prema ugovoru, vozila koja nakon isteka rokova ne budu ispunjavala uslove biće isključena iz saobraćaja do ispunjenja uslova.

Prevoznik je dužan da obezbedi uniforme za vozače: letnju (košulja ili majica sa kragnom) i zimsku (sako sa košuljom), u boji i izgledu po izboru.

– Konzorcijum je sastavljen od 21 prevoznika, i svako od njih ima svoju uniformu. Međutim, potrudićemo se da vremenom unificiramo službena odela i da svi imaju ista – kaže Drago Tošić, predstavnik konzorcijuma.loading...