BEOGRAD, 72 GODINE KASNIJE: Ovako je prestonica proslavila DAN OSLOBOĐENJA (FOTO GALERIJA)

Dan oslobođenja Beograda
Dnevno.rs/Ivan Tošković

Danas oko 12 časova u ulici Kralja Milana održan je memorijalni defile povodom Dana oslobođenja Beograda. 

  

Na pet lokacija duž trase koja je išla od Privredne komore do Palate Albanija, upriličen je niz performansa u kojima su učestvovali mladi glumci. Bio je to način da Beograd obeleži 72 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Male scenografije kao i autentična uniforma iz tog vremena, zajedno sa partizanskim pesmama, vratile su prisutne u vreme kada je za Beograd dalo život oko 3.000 pripadnika Narodno-oslobodilačke vojske i 940 pripadnika sovjetske Crvene armije. 

 

Skupu su prisustvovali čelnici grada na čelu sa Goranom Vesićem i ministrom Aleksandrom Vulinom. Vesić je konstatovao da je ovo prvi put da se na ovaj način obeležava tako bitan događaj i dodao je da će “Dan oslobođenja Beograda” postati stalna manifestacija .

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijlana pitanja Srbije Aleksandar Vulin, težište svog govora usmerio je na herojstvo ljudi koji su ginuli za svoj grad. Vulin je istakao da oni nisu čekali da neko drugi uzme pušku i odbrani Beograd, već su sami to učinili.

Na nama je da čuvamo uspomenu na njih i da budemo dostojni njihove uspomene i veličine – naglasio je Vulin.

U defileu su pored zvaničnika, građana i predstavnika SUBNOR-a, učestvovali i veterani – borci koji su bili svedoci ovih dramatičnih događaja iz prestoničke istorije što je čitavom događaju dalo još veću važnost.

 

Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu je osim ovom šetnjom i performansima obeležen još i nizom drugih manifestacija.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović otkrili table sa imenima ulica maršala Tolbuhina i generala Ždanova na uglu bivše Pohorske i ulice Goce Delčeva na Novom Beogradu, a odata je i pošta poginulim sovjetskim veteranima na Avali.