“Obeležje tradiciji, stradanju i herojstvu”: Ovako izgleda jedinstveni SPOMENIK GUSLAMA postavljen u Vrbasu (FOTO)

Juče je u Vrbasu otkriven, kako je nazvan, "Spomenik srpskim guslama", rad vajara Ljubisava M. Srdanovića, uz podršku Pokrajinske vlade.

Wikipedia/Novosivacki

Spomenik se nalazi na platou ispred hrama Vaznesenja Hristovog u centru Vrbasa, a kako je rečeno, podignut je u čast tradiciji pevanja uz gusle, kao nematerijalnom kulturnom nasledju Srbije.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, medjuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić rekao je da je “Spomenik srpskim guslama” posvećen svima koji su “vekovima u kolektivno sećanje urezivali najsvetlije uzore i bodrili srpski narod da istraje čak i kada se to činilo nemogućim”.

“Spomenik srpskim guslama jeste spomenik našem viševekovnom trajanju, tradiciji, stradanju i herojstvu, kao i našoj celokupnoj istoriji koje bez gusala u našem pamćenju ne bi ni bilo”, kazao je Bjelić.

Prema njegovim rečima, gusle su za srpski narod “mnogo više od instrumenta”.

“One su duh i snaga našeg naroda, i izuzetna mi je čast jer prisutvujem trenutku kada je Srpski guslar dobio svoj spomenik”, poručio je Bjelić.

Na svečanosti je besedu održao akademik Matija Bećković.

Kako je navedeno u saopštenju Biroa za odnose s javnošću Pokrajnske vlade, pevanje uz gusle, kao deo nematerijalnog kulturnog nasledja Srbije, upisano je na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva 30. novembra prošle godine na predlog opštine Vrbas, Guslarskog društva “Vuk Mandušić” i Saveza guslara Srbije.