OBIČAN OGLAS ZA POSAO zapravo je MAFIJAŠKA ‘NAVLAKUŠA’: Čuvajte se da ne postanete MULA ZA NOVAC

novac
Pixabay.com

Pod maskom oglasa za posao, ljudima se nudi otvaranje bankarskih računa na koji se zatim prenose sredstva probavljena kriminalnim aktivnostima.

 

Evropol je finalizovao veliku operaciju u kojoj je raskrinkano čak 700 osoba upletenih u ilegalne transfere novca, a 81 osumnjičeni je uhapšen.

Reč je o velikom lancu prevara u koje kriminalci uvlače naivne građane, obećavajući im posao. Kada sklope ugovor moraju da otvore bankarski račun na koji im zatim kriminalci prebacuju novac ukraden hakerskim napadima. Zaposleni tako postaju tzv. “money mules”, “mule za novac”, odnosno u kriminalnom lancu ih iskorištavaju za transfere ukradenih novčanih sredstava. Doduše, oni za to dobijaju svoju proviziju.

Uz Evropol na ovoj velikoj istrazi radili su i FBI i Eurodžast. Identifikovano je više od 900 žrtava ovakvih kaznenih dela. Više od 90 odsto transakcija za koje su korištene tzv. “money mules” bilo je povezano sa kompjuterskim kriminalom.

Ova vrsta prevara često se reklamira putem internet oglasnika ili društvenih mreža poput sasvim legitimnih poslovnih mogućnosti.

Devojka se OBOGATILA PREKO NOĆI: ‘Novac je samo stizao, a ja sam postala ZAVISNA’

Iako neki angažovani pojedinici znaju da su uključeni u kriminalnu aktivnost, vrlo često građani koji otvaraju bankarske račune i na njih primaju novac, nisu svesni u čemu učestvuju. U pitanju je pranje novca, jer se ukradena sredstva ulažu u krijumčarenje droge ili šverc ljudi.

Policije su saradnju na suzbijanju ove vrste kriminala ostvarile kroz European Money Mule Action, pilot projekt u kojeg su uključile i bankarski sektor, na nacionalnom i međunarodnom nivouu.

Građani koji postanu “mule” rizikuju da im kriminalci ukradu lične i finansijske podatke zbog čega mogu imati dugotrajnije posledice i biti izloženi kriminalnom progonu.

Direktor Europola Rob Vainrajt tvrdi kako je ova operacija dokaz javne i privatne saradnje kroz međusobno poverenje i efikasne mehanizme razmene informacija koji pospešuju borbu protiv finansijskog kriminala.

“Građani koji postaju “mule za novac” zapravo nasedaju na obećanja o lakoj zaradi, i na kraju završavaju u kriminalnim lancima pranja novca. Moramo da učiniti sve kako bismo sprečili kriminalce da na ovaj način iskorištavaju lakoverne građane”, dodao je Vejnrajt.