SRPSKA PRESTONICA NA DRUGAČIJI NAČIN: Tri fantastična mesta koja svako ko dolazi u Beograd treba da poseti

Beograd
Wikipedia/Dani Lavi 0007

Pretpostavljamo da ćete sigurno, i bez da vas neko navede, posetiti Beogradsku tvrđavu, Trg Nikole Pašića, Skadarliju, Gardoš, Zoološki vrt, ali mi vam preporučujemo i ostala vrlo značajna mesta Beograda na koja možda ne pomislite "na prvu loptu" prilikom obilaska grada.

 

I pored toga što je Beograd na daleko poznat kao prestonica koja nudi bogat i uzbudljiv noćni život, sigurno je da ne želite da propustite i sva ona značajna kulturna mesta, koja su i te kako ogledalo ovog divnog grada. Posetom pojedinih značajnih istorijskih delova i institucija, naučićete mnogo toga o istoriji samog grada. Ovo je grad koji nudi interesantne stvari kako za one starije, tako i za one mlađe.

Međutim, postoje mesta koja su jednako značajna za sve. Pretpostavljamo da ćete sigurno, i bez da vas neko navede, posetiti Beogradsku tvrđavu, Trg Nikole Pašića, Skadarliju, Gardoš, Zoološki vrt, ali mi vam preporučujemo i ostala vrlo značajna mesta grada Beograda.

Kuća cveća – u vrhu najposećenijih turističkih mesta

 

Foto: Wikipedia/Kenzavi

Nije ni čudo što većina turista ne propušta priliku da poseti Kuću cveća u Beogradu. Upravo zbog toga ovaj objekat je u samom vrhu najposećenijih turističkih mesta u Beogradu. Zbog čega je to tako? Kuća cveća se nalazi na Dedinju, a u okviru je Muzeja istorije Jugoslavije.

U Kući cveća sahranjen je Josip Broz Tito, nekadašnji predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, na daleko poznat i mnogim stranim turistima. Kuća cveća sagrađena je 1975. godine, a Tito je sam izrazio želju da tu večno počiva.

Obilaskom ovog značajnog istorijskog objekta saznaćete mnogo o načinu života u tadašnjoj državi, imaćete priliku da vidite mnoge zanimljve fotografije i čujete veoma interesantne istorijske činjenice.

Botanička bašta

Botanička bašta je jedinstveno mesto koje možete posetiti u Beogradu. Osnovana je još davne 1874. godine, a za to je najzaslužniji bio Josif Pančić. U Botaničkoj bašti “Jevremovac” danas se nalazi preko 2.000 raznovrsnih biljnih vrsta, kako sa naših područja, tako i iz celog sveta. Ulaskom na prostor Botaničke bašte imaćete utisak kao da se nalazite na jednom potpuno nestvarnom mestu.

Atrakcije koje će vam verovatno privući svu pažnju svakako su Japanski vrt i velika staklena bašta. Japanski vrt će vas oduševiti zbog svoje skladnosti i insistiranju na veličanstvenoj prirodi unutar njega. Kada je u pitanju staklena bašta, verovatno ćete se pozitivno iznenaditi viktorijanskim stilom, a onda i bogatstvom različitih biljaka, koje su tu našle svoje mesto.

Kraj u kojem se nalazi ova bašta je veoma lep i u blizini centra grada je. Što se smeštaja tiče, prava odluka su apartmani Beograd koje u ovom delu grada možete pronaći po izuzetno povoljnoj ceni i koji se ističu svojom udobnošću i kvalitetom.

 

Beli dvor

 

Još jedan vrlo značajan istorijski objekat je i Beli dvor. Ovaj dvor je bila želja kralja Aleksandra I. Izgradnja dvora završena je 1937. godine.

Ono što će vas oduševiti prilikom posete dvoru svakako jeste Svečani hol sa venecijanskim lusterima. Ovaj hol podseća na stil Luja XV i Luja XVI. Prilikom posete dvoru moći ćete da posetite i biblioteku, koja je tada brojala preko 30.000 knjiga, ali i svečanu trpezariju.

Ovaj dvor je vrlo teško opisati rečima. Najbolje bi bilo da vašoj listi stvari koje morate da posetite u Beogradu, dodate i ovo mesto. Inače, Beli dvor se nalazi na Dedinju.loading...