OBJASNIO OD A DO Š: Kon o kraju epidemije, testu na antitela i nošenju maski

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da Srbija ulazi u period sporadičnog javljanja slučajeva pozitivnih na koronavirus, kojih će, kaže, biti dok se epidemija ne ugasi.

Printscreen Rts

Predrag Kon je gostujući u Jutarnjem Programu RTS-a rekao da se Srbija nalazi na izlasku iz epidemije koronavirusa.

Izlazimo iz 12. nedelje i ulazimo u period sporadičnog javljanja kojih će biti dok se epidemija ne ugasi. Juče je pozitivnih nalaza bilo 0,8 odsto, kad padne ispod 0,5 odsto to je sporadično javljanje – objasnio je epidemiolog, član Kriznog štaba.

Ukazuje da mogu da se dešavaju otkrivanja slučajeva u nekim “džepovima” verovatno i tokom juna.

Očekuje da i u narednim danima ne bude smrtnih slučajeva i da se vremenom može očekivati i nula pozitivnih na koronavirus.

Dok god je virus u cirkulaciji, može da uđe u kolektiv gde su osetljivi ljudi, može da se pojavi bilo gde i da izazove smrtno oboljenje – istakao je Kon.

Za sada, kako kaže, još neće doći do postepenog otvaranja domova za stare.

“Oprezno sa testovima na antitela” 

Kada je reč o testiranju na antitela, Kon je ukazao da sa njima treba biti oprezan pošto jedino negativan nalaz znači da osoba nije bila u kontaktu sa virusom.

To je jedini pouzdan nalaz. Ako je pozitivan, bilo na IGG ili IGM, moraju da idu kod infektologa, virusologa ili imunologa, oni mogu da objasne šta to znači. Taj čovek mora da se ispita, da se anketira, da se vidi gde je moglo da dođe do zaražavanja i da se odluči šta dalje – objasnio je član Kriznog štaba.

Ukazuje da je “besmisleno” nositi maske na otvorem, osim ako se prilazi na bliže od metar.

Maske će, kako kaže, u pojedinim situacijama biti neophodne i tokom leta.

Obavezujuće su za starije od 65 i hronične bolesnike i oni tokom ovog perioda treba da ih nose dok ne bude virusa uopšte. Kad objavimo da je nula, mogu da se opuste – ističe Kon.