Objavljena je netočna informacija da su Simpsonovi predvidjeli nerede u Americi.

Simpsonovi su odavno poznati kao animirana serija koja je predvidela najvažnije svetske događaje, od epidemije ebole, preko toga da će Donald Tramp postati predsednik SAD, kraj Igre prestola, teroristički napad 11. septembra, grčku ekonomsku krizu... Sada svi misle da su Simsonovi predvideli i nerede u Vašingtonu. Ta je informacija, međutim, netačna.

printscreen/youtube.com/Dante Zavala

Jedna od najpoznatijih animiranih porodica zabavlja gledaoce širom sveta više od 30 godina. Simpsonovi su postavili standarde za animirane sitkome, zbog gostovanja mnogih slavnih ličnosti, ali i – povremenim predviđanjima budućnosti.

U povodu upozorenja portala Raskrinkavanje.ba, portal Dnevno.hr obavještava čitatelje kako je netočna informacija da su Simpsonovi predvidjeli nerede u Americi.

U epizodi kojom se argumentiraju  navodi da su Simpsoni predvidjeli januarske nerede u Americi ne spominju se neredi ispred američkog Kongresa. Kako su naveli fact-checkeri Snopesa, ona je “opomena” o događajima koji se mogu desiti ukoliko građani SAD-a ne izađu na izbore. Također, kolaž-fotografije jednog od izgrednika u Kongresu i lika iz Simpsonovih koji je istovjetno obučen i istetoviran je manipulacija. Ne postoji epizoda Simpsona u kojoj je prikazana ta scena.

Podsetimo, demonstranti u Vašingtonu upali su u zgradu Kapitola, sa namerom da spreče proglašenje pobede Džoa Bajdena na izborima, zbog čega su članovi Kongresa morali da budu evakuisani. Pre upada u parlament izbili su sukobi demonstranata i policije nedugo pošto se Tramp obratio hiljadama ljudi na protestu ispred Kongresa i usijao atmosferu ponavljajući nepotkrepljene tvrdnje o izbornoj prevari.

Fanovi Simpsonovih sada na društvenim mrežama podsećaju na specijalnu epizodu za Noć veštica u kojoj je prikazana apokaliptična scena – vatra proždire Springfild, rodni grad Simpsonovih, i sve je u totalnom haosu na Dan inauguracije 2021. godine pošto neodlučni Homer Simpson nije glasao.

Međutim, kao što je navedeno u tekstu, radi se o netačnoj informaciji.

Slika iz serije zaista upadljivo liči na dešavanja od srede kada su Trampove pristalice upale u zgradu Kapitola i kada je stradalo najmanje petoro ljudi. Ipak, kao što smo naveli, radi se o događajima koji se mogu desiti ukoliko građani SAD-a ne izađu na izbore I ne predstavlja predviđanje januarskih nereda.

– Još jednom, Simpsonovi su znali šta dolazi – napisao je jedan korisnik Tvitera.

Međutim, kao što je navedeno u tekstu, radi se o netočnoj informaciji.