OBJAVLJIVALI LAŽNE VESTI? Španska vlada potvrdila – Rusi hakovali i tokom KATALONSKE KRIZE

Kriza u Kataloniji
Beta

Španska vlada uočila je intervencije ruskih hakera tokom katalonske krize.

 

Zbog toga će ministarstvo odbrane pokrenuti to pitanje pred Savetom za spoljne poslove EU, izjavili su španska ministarka odbrane Marija Dolores de Kospedal i portparol španske vlade Injigo Mendez da Vigo.

Kako su rekli na konferenciji za novinare održanoj nakon sednice Vlade, ruski i hakeri iz Venecuele mešali su se u katalonsku krizu, prenosi španski list Pais. 

Vlada raspolaže činjenicom da su mnoge poruke i operacije, viđene na društvenim mrežama došle sa ruske teritorije. To ne znači da je to radila ruska vlada. Oni su delimično sa ruske teritorije, delimično sa drugih, van EU. Još utvrđujemo to, rekla je Dolores de Kospedal. 

Portparol Vlade Injigo Mendez da Vigo kazao je da je to ozbiljan problem o kome će se razgovarati i u EU. 

To je ozbiljan problem u kome demokratija mora da se suprotstavi izazovima novih tehnologija. O tom problemu ćemo razgovarati na sastanku saveta za spoljne poslove EU koji će biti održan u ponedeljak. Smatramo da Evropa mora ozbiljno da se pozabavi ovim pitanjem. Ne može se dopustiti da strane snage, koje dolaze spolja i za koje ne znamo ko su, žele da menjaju ustavni poredak – rekao je da Vigo. 

Hakeri iz Rusije i Venecuele objavljivali su lažne ili iskrivljene priče o Španiji i Kataloniji, a neke od njih su da Balearska ostrva podržavaju nezavisnost Katalonije ili da se kastiljski španski jezik više ne predaje u katalonskim školama. 

Španski ministar spoljnih poslova Alfonso Dastis rekao je u petak da ima podatke da grupa ruskih hakera radi na destabilizaciji EU. 

Ruske mreže ili hakeri stoje iza nečega što nije samo protiv Španije, već predstavlja način da se destabilizuje EU. Rusija ima taj interes već neko vreme, s obzirom da se zemlja ne oseća prijatno sa jedinstvom evropskog projekta, rekao je on.