OBOREN JOŠ JEDAN REKORD: Beogradski aerodrom ove godine uslužio PET MILIONA putnika, ide se ka “šestici”

Beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" saopštio je da je juče uslužio svog petomilionitog putnika ove godine, i to mesec dana ranije nego 2017.

Beta

To je bio putnik na letu “Er Srbije” za Moskvu.

“Time je oboren još jedan rekord beogradskog aerodroma, u istorijski najuspešnijoj godini po svim parametrima poslovanja”, saopštio je Aerodrom.

Aerodrom “Nikola Tesla” je naveo da u prvih sedam dana novembra ima “izvanredan rast broja putnika od 9,1 odsto” i da do kraja ove godine očekuje da će uskužiti između 5,8 i šest miliona putnika, čime će biti postavljen novi godišnji rekord tog aerodroma.

Beogradski aerodrom je za deset ovogodišnjih meseci imao povećanje broja putnika od šest odsto, a prometa robe i pošte od 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Kapacitet “Nikole Tesle” je sa oko 5,5 miliona povećan na oko 7,5 miliona putnika godišnje. U modernizaciju i razvoj aerodroma je uloženo 70 miliona evra, čime je zaokružen petogodišnji investicioni ciklus.

Vlada Srbije,  Aerodroma Beograd i francuska kompanija “Vansi erports” (Vinci Airports) su marta ove godine potpisale ugovor prma kojem će ta kompanija uzeti pod koncesiju Aerodrom “Nikola Tesla”, na 25 godina.

Obaveza “Vansija” je uplata jednokratne koncesione naknade od 501 miliona evra, a godišnja taksa na koncesiju biće od 4,4 miliona do 15 miliona evra.

Najavljeno je da će “Vansi” raditi na uvođenju novih avio-veza Beograda i drugih gradova, stvarati nova radna mesta i povećati kapacitet aerodroma do 15 miliona putnika, uz upravljanje, održavanje, proširenje i nadogradnju postojećeg aerodromskog terminala i poletno-sletne staze.