Državni sekretar u Ministarstvu rada Nenad Ivanišević kaže da se ne očekuje veći priliv migranata u narednom periodu.

 

On je naveo da trenutno u Srbiji ima oko 7.000 migranata i to oko 6.000 u prihvatnim centrima, a da je ostatak u parkovima, na otvorenom jer ne žele u centre.

Govoreći o mađarskom i hrvatskom zatvaranju granice, on je rekao da se može očekivati promena rute migranata, da krenu preko Bosne, jer je granicu između Bosne i Hrvatske od skoro 1.000 kilometara nemoguće čuvati kao prema Srbiji.

On kaže da za migrante sa ulice ima mesta u centrima, ali da im jedan broj neodgovornih nevladinih organizacija pomaže da ostanu na ulicama.

– Podsećam NVO su partner Vlade Srbije, ali neke neodgovorne, pravdajući svoj budžet, pokušavaju da te ljude ostave napolju. Pozivam sve koji imaju mogućnost da dođu u 14 centara i pomognu migrantima – rekao je Ivanišević gostujući na RTS.

On je dodao da se kapaciteti u centrima neće povećavati, ali da će se renovirati postojeći i izgradnjom novih objekata poboljšati konfor migrantima.

– Naš kapacitet je 6.000 mesta i mi ga nećemo povećavati – naglasio je Ivanišević i dodao da EU i Međunarodne organizacije finansiraju troškove migranata u Srbiji.