OCENA SRPSKOG STRUČNJAKA: “Pravi protivnik Amerike nije Rusija nego OVA DRŽAVA”

Srbija neće birati stranu, uprkos pozivu Brisela da se pridruži ekonomskim sankcijama protiv Rusije i Vladimira Putina. To je potvrdio predsednik Aleksandar Vučić. Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da suverene države donose suverene odluke, ali suverene odluke takođe imaju posledice po međunarodna partnerstva, saveze i evropske integracije.

Pixabay.com

O tome kakve nam to poruke stižu sa Zapada i koliko nas skupo košta rat u Ukrajini u „Uranku“ na televiziji K1 govorili su Borislav Lalić i Miroslav Stojanović.

Stojanović je istakao da trenutno na delu imamo situaciju u kojoj Zapad disciplinuje sam sebe.

– Bajden je iskoristio rat u Ukrajini da homogenizuje Evropu nakon fijaska u Avganistanu, jer su se Evropljani tu „opekli“. Takođe, i da Evropu stavi pod američku dominaciju. Amerikanci su Avganistan napustili bezglavo i bez da su obavestili partnere, pa su ih ostavili tamo na milost i nemilost – kazao je Stojanović ovog jutra u „Uranku“.

Kako je istakao, na Nemačku se vrši strahoviti pritisak da prekine uvoz gasa, nafte iz uglja iz Rusije, a kada bi prekinula dotok gasa, privreda bi doživela kolaps.

– Šolc je u veoma teškoj situaciji i kada je reč o spoljnim, ali i unutrašnjim pritiscima. Zeleni koji su se nekada zalagali za izlazak zemlje iz NATO-a, danas su najmilitantnija snaga u ovoj zemlji. Projektovani rast BDP-a trebalo je da ove godine bude 4,5 odsto, a trenutno se procenjuje na će biti manje od dva, preciznije, svega 1,7 odsto – istakao je Miroslav Stojanović na televiziji K1.

– Evropa je bespomoćna, ponizno je prihvatila pritisak Amerike, iako zna da taj pritisak najviše njima škodi. Evropa ne može biti veliki svetski igrač.

Kada je reč o Srbiji i njenom položaju u ovoj geopolitičkoj situaciji, Stojanović smatra da se nalazimo pred „tamnim vilajetom“.

– Srbija je pred „tamnim vilajetom“, jer ćemo se kajati šta god da učinimo. Potrebno je ostati neutralan i nezavisan, posebno u vojnom smislu. Racionalno tražiti najbolje rešenje, a to nije jednostavno. Političari moraju da osluškuju i atmosferu u sopstvenoj zemlji. Rusiju neće zaboleti naše sankcije, ali takav radikalan potez bio bi veliki rizik, jer su veliki zaokreti u politici uvek riskantni.

Borislav Lalić smatra da je Amerika sačuvala NATO od raspada.

– NATO je Americi potreban kao pokriće za njihove namere i delovanja. Amerika je izazvala rat u Ukrajini, a Balkan je devedesetih bio prvi test. Bili smo zamorčići i proba 1999. godine. Preko Balkana je Amerika pokazala ko je gazda u Evropi. Sada SAD hoće da završe ono što su započeli. Da slome otpor, jer je Srbija jedino ostrvo otpora Americi na Balkanu. Otuda pritisci, dolaze senatori. Istrošene su priče o otvaranju evropskog puta, u to više niko ne veruje. Zemlje poput Rumunije i Bugarske su lopatom primljene u EU, i niko ih nije pitao da li su ispunili uslove. Na Srbiju se vrši pritisak da uvede sankcije Rusiji i da se uvuče u NATO.

Kako je objasnio Lalić, NATO je nastao na temelju konflikta Istoka i Zapada, odnosno kapitalizma i socijalizma, i svi su verovali da će nestati nakon završetka Hladnog rata.

– Međutim, Evropa nakon de Gola nema političara koji se suprotstavlja američkom tutorskom ponašanju. Evropa će biti najveća ekonomska žrtva rata u Ukrajini i doći će sebi, ali nakon velikih posledica. Nemačka će osetiti recesiju koju ne pamte današnje generacije. Šolc je rekao da se energetska sigurnost ne sme graditi na sukobu sa Rusijom, ali on to više ne sme da izgovara. Zapad pokušava da od Rusije napravi drugorazrednu silu – kazao je Lalić u „Uranku“.

Kazao je Borislav Lalić i da pravi protivnik Amerike nije Rusija nego Kina.

– Zato što je Amerika veoma zavisna od Kine. Kina je prirodni partner Rusije i zbog energenata i zbog granice duge gotovo 4.000 km. Takođe, Kina zna: ako padne Rusija, ona je sledeća. Rusija je zauzela jugoistočni deo Ukrajine, ostala je ta čeličana sa borcima i stranim plaćenicima, njih oko 2.000. Kada se to završi, pregovaračka pozicija Zelenskog biće značajno drugačija. Ukrajina mora biti neutralna i van NATO, a to znači promena režima.