OD A DO Š: Sve što treba da znate o DRUGOJ dozi VAKCINE

U svakom slučaju za vas važe ova pravila!

vakcina
pixabay.com

Ukoliko ste se pitali kako da se ponašate nakon što ste primili drugu dozu vakcine i da li postoji mogućnost da se zarazite, kao i da li biste trebali da izbagavate zaražene osobe, posebno ukoliko  živite u istoj kući-stanu, istraživanje Instituta CDC i magazina “Health” donosi odgovore na ova pitanja. 

Prema njihovom  istraživanju, ljudi koji su vakcinisani, a nakon toga su bili u društvu zaražene osobe, ne moraju u karantin. Obično se ljudima koji su bili u društvu zaraženih, savetuje karentin od 14 dana, ali ovo prema istraživanju ne važi za vakcinisane.

Možete smatrati da je proces vakcinacije u potpunosti zaokružen i gotov, dve nedelje nakon što ste primili drugu dozu vakcine.

Lekari Ameš Adalja i Džons Hopkins iz Instituta za zdravstvenu bezbednost u Merilendu slažu se sa ovim smernicama.

Ove savete dajemo i onima koji su se nedavno oporavili i sada imaju imunitet – kaže Adalja.

Doktor Adalja ukazuje na podatke koje je dobio na osnovu istraživanja instituta u Izraelu po kojem je zapažen izuzetno mali broj novozaraženih sedam dana nakon vakcinacije, kada se očekuje pojačan imunitet.

Ipak, uprkos gove navedenim podacima istraživanja, vakcinisanim osobama se sugeriše da se i dalje pridržavaju mera opreza koje podrazumevaju nošenje maski, distanciranje i izbegavanje gužve i neprovetrenih prostorija.