OD BEOGRADA DO PRIŠTINE: Zašto Indijac i Japanac marširaju ka KOSOVU?

Insipirisani Gandijevim učenjem, Nitin Sonavane i Kanšin Ikeda odlučili su da na svoju mapu mirovnih pešačkih tura uvrste i Srbiju. Moleći za mir, indijski inženjer informatike i japanski budistički monah krenuli su rano jutros iz novobeogradskog parka u kojem se nalazi spomenik Mahatmi Gandiju ka Prištini.

Buda
Pixabay.com

S porukom da je mir u svetu moguć, pa samim tim i između Srba i Albanaca, Kanšin Ikeda i Nitin Sonavane započeli su još jednu od svojih šetnji mira. Upoznali su se u Japanu u misiji od Tokija do Hirošime, a skoro četiri godine pešače i molili su se za mir u više od četrdeset zemalja.

Nemaju nameru da prestanu, ali su zbog opšte epidemiološke situacije napravili pauzu.

Koronavirus me je zatekao u Jermeniji, a mog prijatelja u Turskoj. Kad su pojedine zemlje otvorile granice, odlučili smo da se ponovo sastanemo u Srbiji i da odavde krene naša nova misija“, kaže za RTS Kanšin Ikeda.

Mi smo svi ljudska bića, nije važno iz koje zemlje dolazimo, kakva su naša uverenja, svi smo isti i trebalo bi da poštujemo jedni druge. Ako se međusobno poštujemo, iskreno molimo i verujemo, mir će doći“, poručio je uz zvuke mantre, japanskog budističkog bubnja japanski monah napuštajući Beograd.

Tada nam, kako ističe, nisu potrebni ni vojska, pa ni oružje i zajedničkim naporima možemo da ostvarimo mir.

Slučajni domaćini – dokaz da humanost postoji

Praksa je pokazala da ovaj vid putovanja ne iziskuje velike troškove.

Kad nam je potreban odmor, idemo od vrata do vrata i pitamo ljude da li možemo da ostanemo na njihovom terenu, raširimo naše šatore, tu odmorimo. Kad se malo bolje upoznamo, oni nas ugoste, dozvole nam da se istuširamo i pojedemo nešto. Tako da mi na našim putovanjima nemamo unapred dogovorene domaćine, već ih spontano upoznajemo“, ističe Nitin Sonavane i dodaje da su ih do sada slučajni domaćini lepo prihvatali i deo puta s njima pešačili.

To je sve dokaz da humanost postoji širom sveta.

Naše putovanje se zasniva na velikodušnosti drugih ljudi, jer mi ponude smeštaj, hranu, nekad i doniraju novac za nastavak našeg puta, Sve što radim poslednjih nekoliko godina je moguće zahvaljujući ljudima“, navodi ovaj mladi inženjer i borac protiv kastinske diskriminacije u Indiji.

Sledeći poruku svog uzora Mahatme Gandija da je najvažnije pronaći istinu, kaže da se do istine dolazi pre svega nenasiljem, a onda i putovanjem, istraživanjem, čitanjem, upoznavanjem prirode.

Kanšan i Nitin veruju da im je kontakt s lokalnom zajednicom od velikog značaja.

Razne organizacije nas pozivaju, a nekad imamo čast da održimo predavanje u školama, jer je naša misija da širimo poruku mira i nenasilja mlađim generacijama“, navode u razgovoru za RTS.

Njihov prvobitni plan da se 150 godina od Gandijevog rođenja, odnosno 2. oktobar 2020. obeleži maršom mira od Indije od Švajcarske, zbog situacije s koronavirusom, je odložen. Trenutno je izvesno je da će Sonavane i Ikeda značajnu godišnjicu dočekati negde u Srbiji.

Najveći jaz između bogatih i siromašnih u Americi

U mirovnoj misiji obišli su ne samo Aziju i Evropu, nego i Afriku i Ameriku. Nose izuzutne utiske sa svojih putovanja.

Nikad ne biste pomislili, ali najveće gostoprimstvo sam doživeo u Sudanu, zemlji u kojoj je i dalje rat. S druge strane, najveći šok u San Francisku, kad sam u istoj ulici, prolazeći pored banki i međunarodnih kompanija, sreo beskućnike. Nikad pre toga nisam video toliku razliku između bogatih i siromašnih na jednom mestu“, kaže indijski mirovni aktivista.

Nitin Sonavane i Kanšan Ikeda zajedno su pešačili kroz Keniju, Zambiju, Južnu Afriku, Zimbabve, ali i Tajland, Kinu, Egipat, Nikaragvu, Ameriku. Ističu da je za ovu vrstu misije potrebno mnogo volje, ali pre svega fizičke i psihičke snage.