OD DANAS NA SNAZI NOVE MERE! Direktor “Banjice” objasnio šta je kod pacijenata RAZLIČITO u odnosu na prošli talas

Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici u četvrtak najnovije preporuke Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid 19.

Printscreen

Direktor Instituta “Banjica” prof. dr Zoran Baščarević rekao je za RTS da svi pacijenti koji su primljeni u tu zdravstvenu ustanovu su teški i zahtevaju kiseoničku potporu.

“U ovom talasu mnogo su teži nego u prethodnim talasima. Klinička slika pacijenata sada je daleko teža nego ranije”, istakao je Baščarević.

Danas se otvara kovid bolnica u Batajnici. Direktorka te ustanove, Tatjana Adžić Vukičević je gostujući u Beogradskoj hronici navela da će u tu kovid bolnicu biti primani pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

“Istraživanja na Institutu za nuklearne nauke “Vinča” i međunarodna istraživanja jasno pokazuju da postoji genetska predispozicija za obolevanje od kovida-19. Promene na većem broju gena, koje su obično smeštene na različitim hromozomima, povećavaju rizik za obolevanje od te bolesti”, objašnjava Snežana Pajović, direktorka Instituta.

Od početka epidemije je isto! TRI FAKTORA koja odlučuju DA LI ĆETE DOBITI KORONU

Pi-si-ar, antigenski, serološki – to su vrste testova na koronavirus koji se rade u Srbiji. Direktorka laboratorije “Vatreno oko” Snežana Jovanović za RTS daje odgovore na pitanja kada treba raditi koji test, koji je najpouzdaniji, ali i zašto dolazi do lažno negativnih rezultata testa.

Tek kada pokaže rendgenski snimak, mnogi građani koji su se zarazili koronavirusom saznaju da imaju upalu pluća, najčešće obostranu. Dr Dejan Dimić, zamenik direktora Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, kaže da svi pacijenti sa hroničnim oboljenjima pluća jedinu pomoć sada mogu dobiti na VMA.

Kompanije “Fajzer” i “Biontek” predale su dokumentaciju za registraciju vakcine protiv kovida u Srbiji, posle dogovora Vlade sa predstavnicima tih kompanija. Prema dosadašnjim podacima, efikasnost vakcine je 95 procenata. Agencija za lekove i medicinska sredstva sada proverava dokumentaciju, vrlo rigorozno i temeljno, ističe Pavle Zelić iz Agencije.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji trenutno predsedava Sinodu Srpske pravoslavne crkve, izrazio je nadu da će u Srbiju uskoro stići vakcina protiv kovida 19 i da ćemo se, kako kaže, vakcinisanjem zaštititi i na kraju pobediti ovu opaku bolest.