Od danas u 12h na snazi NOVE MERE, medicinski deo Štaba NEZADOVOLJAN! Evo šta su oni TRAŽILI

Pre godinu dana u Srbiji je registrovan prvi slučaj koronavirusa, a u pitanju je bio je o 43-godišnji muškarac iz Bačke Topole koji je boravio u Budimpešti.

Pixabay.com/Kolaž

Prema poslednjim podacima u Srbiji je od tada registrovano 478.878 slučajeva koronavirusa, a od posledica kovida-19 preminulo je 4.525 osoba. Na bolničkom lečenju je 4.161 pacijent, od kojih su 166 na respiratoru, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

Zbog pogoršanja epidemijske situacije, Vlada Republike Srbije, na predlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19, usvojila je nove mere za suzbijanje epidemije, koje se odnose na predstojeći vikend, 6. i 7. mart.

Od danas u podne do ponedeljka u 6 ujutru moći će da rade samo prodavnice hrane, apoteke i pumpe. U ski centrima, ove mere važiće od ponoći i trajaće do ponedeljka.

Učenici srednjih škola od ponedeljka, 8. marta, preći će na onlajn nastavu.

Član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je za RTS da ograničenja koja su uvedena za dane vikenda ne mogu mnogo da poboljšaju epidemijsku situaciju, ali da je “u svakom slučaju bolje nego da ih nemamo”.

“Poboljšaće u svakom slučaju. Oni koji bi došli u kontakt u tom periodu, na tim mestima, neće biti u mogućnosti i to je vrlo značajno”, rekao je Kon tokom gostovanja u Dnevniku RTS-a.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je medicinski deo Kriznog štaba nezadovoljan merama koje su usvojene na sednici, jer je trebalo da budu zabranjeni kontakti na tri nedelje, da bi prenošenje virusa bilo sprečeno.

“Zabrana kretanja nikada nije bila opcija, ne možemo zaustaviti život, ali moramo da obezbedimo da ne funkcioniše onaj deo gde se transmisija virusa prenosi neograničeno i bez ikakve prepreke”, ističe Tiodorović.