“OD DRŽAVE PRAVE DŽAMAHIRIJU”: Evo šta Zagrepčani kažu o zabrani Bajaginog koncerta

Koncert Bajage i Instrultora koji je trebalo da bude održan na Danima piva u Karlovcu otkazan je zbog pritiska "branitelja", što je izazvalo različite reakcije građana Hrvatske.

Bajaga
Promo

Portal “Indeks” je napravio anketu u kojoj je pitao Zagrepčane šta misle o takvoj odluci, imaju li nešto protiv nastupa srpskih pevača u Hrvatskoj i smatraju li da bi branitelji trebalo da imaju uticaj na kulturna dešavanja.

– Kao prvo bez teksta sam, kao drugo već sam ljuta. Ovo mi je prvi dan u Zagrebu nakon dve godine i dobijem ovakvu informaciju. A nedavno je bio problem i u Splitu s Hladnim pivom. Prave nam od države džamahiriju, zato se i selimo – rekla je jedna emigrantkinja u poseti domovini.

– Scena bi trebalo biti scena, a ne da se politika meša u to. Neka svira ko god hoće i gde hoće. Samo da nije baš na nacionalnoj bazi – rekao je jedan mladić.

– Ja mislim da svako ima svoj krug koji ga podržava, a oni kojima to smeta ne moraju ga doći slušati – kaže jedna Zagrepčanka.

– Naši nastupaju u Srbiji, pa čemu onda uopšte gledati na to koje je neko nacionalnosti”- mišljenje je jedne devojke.

– Nisam ni za kakve zabrane, ni Tompsona, ni Bajage, ni bilo koga drugoga – rekao je jedan gospodin koji je u startu naglasio da je njemu kao katoliku tolerancija najvažnija vrednost.

Oko uticaja branitelja, mišljenja su podeljena.

– Ja mislim da branitelji u našem društvu imaju previše uticaja na sve – rekao je jedan čovek, dok je njegova sugrađanka imala drugačije mišljenje: “Ja mislim da da, zaslužili su.” 

– Mislim da ne. Rat je davno prošao, sad bi trebalo biti mira – bilo je još jedno mišljenje.

– Njih ne treba pitati jer im tako dajemo preveliku moć. Hoće li oni onda odlučivati šta će deca učiti u školi? – zapitao se jedan građanin.

– Ne. Neka se drže rata, neka se drže prošlosti, neka budu ono što jesu – branitelji, a ne da se mešaju u stvari koje nemaju veze s njima. Kažem to s poštovanjem prema njima, i moj je otac bio branitelj – rekao je jedan mladić.

– Definitivno ne. Oni jesu nama nešto dali, ali sad mi imamo male plate jer oni imaju velike penzije – bilo je još jedno mišljenje.

– Bitno je da imamo šta jesti, a ne da branimo stalno nešto. Nemamo mi šta više da branimo – zaključio je jedan Zagrepčanin, piše “Indeks”.