OD HEROJA DO UMETNIKA: Beograd dobio četiri NOVA NAZIVA ULICA, a inicijativu za jedan je pokrenula IKEA

Beograd Nebo
Dnevno.rs

Odlukom Skupštine grada Beograd je dobio četiri nova naziva ulica, a to su Bulevar heroja sa Košara, Ulica Jovana Ćirilova, Ulica Astrid Lindgren i Ulica belog orla.

 

Ulici koja spaja Most na Adi i Tošin bunar određen je naziv Bulevar heroja sa Košara. Građani Beograda su od maja do avgusta posredstvom mobilne aplikacije slali svoje predloge. Najviše glasova dobio je upravo predlog da se ulica nazove Bulevar heroja sa Košara. Bitka na Košarama vodila se između pripadnika Vojske Jugoslavije i takozvane oslobodilačke vojske Kosova i uzela je mnogo žrtava sa obe strane. Prema podacima, u rejonu Košara poginulo je 108 naših vojnika.

Ulica Jovana Ćirilova ubuduće će se nalaziti na mestu nekadašnje Igmanske, u opštini Zvezdara, gde je naš dramaturg, reditelj i dramski pisac dugo godina živeo. Ulica Astrid Lindgren prostiraće se od kružnog toka za petlju Tranšped, paralelno sa auto-putem Beograd-Niš i pored novog objekta „Ikee“. Inicijativu je podneo upravo ovaj švedski trgovinski lanac.

Ulica belog orla nalazi se u Sremčici, a imenovana je na predlog građana ovog dela Čukarice.

Odbornici su se saglasili i sa odlukom o podizanju spomen-obeležja u znak sećanja na policijske službenike, koji su žrtvovali svoje živote vršeći službenu dužnost zarad mira i bezbednosti Republike Srbije. Nalaziće se u Ulici omladinskih brigada broj 1, kod zgrade SIV 3. Spomen-obeležje se podiže sredstvima MUP-a.

Beograd će dobiti i spomenik posvećen glumcu Karlu Maldenu, koji će se nalaziti na fasadi zgrade Kinoteke u Uzun Mirkovoj. Inicijativu je podnela Jugoslovenska kinoteka. Ovaj filmski umetnik našeg je porekla i rođen je kao Mladen Sekulović.

Na teritoriji opštine Vračar, u Čuburskom parku, podiže se spomenik Crnotravskom neimaru, sredstvima Udruženja Crnotravaca u Beogradu. Namera je da se oda priznanje neimarima, radnicima i graditeljima koji su dali veliki doprinos u razvoju Beograda.

Savremena skulptura „Tripod“ nalaziće se na kružnom toku ispred Bogoslovije. Skulptura je rad autora Koste Bogdanovića, a postavljanje će finansirati kompanija NIS. Ova skulptura doprineće modernijem i urbanijem izgledu ovog dela Beograda.