OD MARTA U CRVENOJ ZONI: Umro doktor iz Šapca koji je od korone SPASAO ŽIVOTE KOLEGA

Od posledica koronavirusa, u Zemunu, je juče preminuo Aleksandar Jovanovski (58), dugogodišnji načelnik internističkog odeljenja bolnice Šabac, koji je prethodnih meseci radio u crvenoj zoni.

Linkedin.com

Smrt doktora Jovanovskog zatekla je i potresla sve Šapčane, a najviše njegove prijatelje.

Za “Probudi se” govorio je kolega preminulog lekara, dr Aleksandar Lukić. Dr Jovanovski je njega lečio kada se borio sa infekcijom kovid 19.

“Prvo moram da kažem da od juče svi koji smo bolje poznavali Sašu Jovanovskog nismo mogli da prihvatimo činjenicu da se desilo to što se desilo. Čovek je bio u punoj snazi, nije imao prethodnih bolesti. Jednostavno, niko nije mogao da očekuje ovakav ishod. To je dokaz da se radi o jednoj veoma nepredvidivoj bolesti, ne zna se do kraja koji faktori odlučuju da li će ishod biti pozitivan ili tragičan, i to je na nauci da dalje ispituje”, izjavio je dr Lukić.

Dr Jovanovski je od marta, pa i u toku drugog talasa i sada trećeg koji je još uvek u toku, sve vreme provodio boreći se za živote pacijenata na internističkom odeljenju, ukazao je njegov kolega.

“Izgubili smo jednog velikog čoveka, divnog saradnika, kolegu, prijatelja… On je najveći oslonac bio svojoj porodici, veliki i odan prijatelj svima nama, neko na koga ste mogli da očekujete da će vam uvek pomoći, neko ko je unosio pozitivnu energiju i optimizam gde god se pojavi”, rekao je dr Lukić o svom preminulom prijatelju.

Rad u crvenoj zoni je veliki i fizički i psihički napor, ukazao je dr Lukić.

“Sve to iscrpljuje ljude na duže staze – ova borba traje već skoro godinu dana. Verovatno dovodi i do pada imuniteta i pogoduje da se neko razboli. Ovo su vanredne okolnosti, vanredne mere i vanredna borba”, rekao je lekar.

On je otkrio da je u julu mesecu bio hospitalizovan baš na internom odeljenju bolnice u Šapcu, a upravo ga je dr Jovanovski spasio. Savetovao je ljudima da poštuju mere: da nose maske, peru ruke i drže distancu.

“Jednostavno čekamo da pomoću vakcine i neke prirodne prokuženosti koja već postoji u populaciji vratimo normalnom životu”, zaključio je dr Lukić.

“UMIREMO U TIŠINI”: Osim lekara, evo koliko je MEDICINSKIH SESTARA PREMINULO od korone u Srbiji