OD PETKA NADZOR POVRATNIKA IZ INOSTRANSTVA: Evo šta to znači i koje su vam OBAVEZE

Od petka u 18 časova biće sprovođen nadzor nad svim građanima koji se vraćaju u Srbiju, odlučeno je na sednici Kriznog štaba. Doktorka Darija Kisić Tepavčević kaže za RTS da nadzor ne podrazumeva ograničenje slobode kretanja, već samo obavezu redovnog javljanja lekaru.

Pixabay.com

Doktorka Darija Kisić Tepavčević ističe da sve zemlje u našem okruženju imaju žarišta sa intenzivnom transmisijom virusa.

“Od petka od 18 časova uvodi se nadzor nad svim građanima koji se vraćaju u zemlju, a koji će podrazumevati određenu dinamiku javljanja relevantnim zdravstvenim službama, u cilju praćenja njihovog zdravstvenog stanja i brzog reagovanja ako bude potrebno”, objašnjava doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Naglašava da nazdzor ne uključuje ograničenje slobode kretanja, već odgovarajuću obavezu svakog građanina koji dođe u zemlju da se u određenim intervalima javlja lekaru.

“Pošto se najveći broj naših građana koji su van zemlje nalazi u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, to se pre svega odnosi na njih, ali praktično na sve zemlje Evrope koje imaju veću učestalost obolevanja od nas”, kaže Kisić Tepavčević.

Nadzor obavezujuć za sve građane, bez obzira na uzrast

Doktorka Kisić Tepavčević ističe da je nadzor generalna kontrola svih građana Srbije koji se vraćaju u zemlju, sa ciljem da se prepoznaju svi importovani slučajevi i smanji rizik dalje transmisije virusa u populaciji.

“Svi moramo aktivno da preuzmemo svoju ulogu i da uložimo maksimalne napore da održimo stabilnu epidemiološku situaciju i ne dozvolimo dalje razbuktavanje virusa”, naglašava Kisić Tepavčević.

Navodi da je mera nadzora obavezujuća i da se odnosi na sve građane, bez obzira na uzrast.

“Znamo da virus ne poznaje granice, ni pol ni uzrast ni bilo koje druge karakteristike. Osetljivi su svi koji nisu došli u kontakt sa virusom i nemaju imunitet, tako da se mere odnose na sve građane Srbije”, objašnjava Kisić Tepavčević.