OD PETKA POPUŠTANJE MERA: Evo ko će moći da radi vikendom, a za OVAJ praznik neće biti POLICIJSKOG ČASA

Pojedini preduzetnici poput frizera i sličnih delatnosti moći će da rade do 14 ili 15 časova.

Pixabay.com/Kolaž

Već narednog vikenda prema nezvaničnim informacijama od sagovornika iz Kriznog štaba, pojedini preduzetnici poput frizera i sličnih delatnosti moći će da rade do 14 ili 15 časova. Isto važi i za pojedine prodavnice koje ne spadaju u prehrambene, a razmatra se i da radnim danima budu otvorene do 21 čas.

Kafići, barovi i restorani i dalje će morati da budu zatvoreni od petka u 17 časova do ponedeljka ujutru.

Krizni štab održaće novu sednicu u petak, dan uoči Svetog Nikole, na kojoj će pomenute mere biti ublažene. Sve drugo će ostati na snazi, a razgovaraće se i o režimu tokom novogodišnjih praznika.

Za Svetog Nikolu sigurno nam ne preti policijski čas. Za sad deluje i da u novogodišnjoj noći neće biti zabrane kretanja. Ipak, to bi moglo i da se promeni zavisno od kretanja broja zaraženih. Što se tiče zabrane okupljanja, ona sigurno ostaje na snazi i novogodišnjih proslava na javnim mestima neće biti – objašnjava sagovornik.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je juče da je lično potpuno protiv zabrane kretanja i zatvaranja prodavnica i zanatskih radnji vikendom jer ti građani moraju da zarađuju i hrane decu.

Ne volim da ograničavamo ljude u slobodi kretanja. Mi smo to radili, ali ovi što nam spočitavaju da to treba ponovo da radimo su podneli tužbu protiv Republike Srbije zbog diskriminacije starijih osoba koje nisu mogle da izlaze u martu i aprilu, tako da ne možete udovoljiti ljudima – navela je premijerka.

Ja ne vidim nikakav problem da, kada vam brojevi padaju odložite odluku oko Nove godine, koja treba da stupi na snagu za 16 dana. Pa valjda želite da vidite kako će biti. I mnoge druge ozbiljne zemlje, kao što su Francuska i Austrija, tako rade – dodala je.

Kao što je i najavljeno, ulazak u Srbiju biće za strance dozvoljen samo uz negativan PCR test, ne starijii od 48 sati.

Državljani Srbije moraće takođe da imaju PCR test, ali uz opciju da, ako ga nemaju, odu u kućnu izolaciju u trajanju od 10 dana, koju mogu prekinuti kada urade test.

Ova mera stupa na snagu 20. decembra.

Izuzetaka nema, tako da mera obuhvata i sve ulaske sa teritorije BiH, odnosno Republike Srpske.

Prema odluci Vlade, cena testiranja na lični zahtev za strane državljane sada iznosi 18.000 dinara, dok je za državljane Srbije cena do kraja godine nepromenjena i iznosi 6.000 dinara.

Od 1. januara cena testiranja na lični zahtev za domaće državljane iznosiće 9.000 dinara.