Od početka godine 2.569 građana Kosova ODREKLO se državljanstva, zvaničnici NEGIRAJU DA JE OVO PRAVI RAZLOG

 Zahtev za odricanje od državljanstva podnelo je 2.569 gradjana Kosova u  poslednjih sedam meseci, preneo je portal KoSSev pozivajući se na Indeksonline.

Kosovo
Pixabay.com

Prošle godine je 5.481 osoba odustala od državljanstva Kosova, a reč je pre svega o gradjanima koji žive u Nemačkoj, Austriji i Sloveniji.

Kossev podseća da je Koha još prošlog novembra objavila da se od proglašenja nezavisnosti više od  45.000 stanovnika Kosova odreklo kosovskog državljanstva. Iz pokrajinskog MUP-a tada je poručeno da se oko 5.000 ljudi svake godine odrekne državljanstva, ali i da se taj “fenomen” dešava upravo zbog toga što neke zemlje EU ne dozvoljavaju dvojno državljanstvo onima koji nisu državljani EU.

Kosovski zvaničnici negirali su tada da do odricanja od državljanstva dolazi zbog toga što Kosovu nije odobrena vizna liberalizacija

Prema statističkim podacima od 1. januara do 31. jula ove godine, 305 osoba uputilo je zahtev za dobijanje kosovskog državljanstva, dok je prošle godine to učinilo 638 lica, koja uglavnom dolaze iz susednih zemalja.