Od ponedeljka ponovo rade bioskopi i pozorišta: Evo KAKO ĆE TO IZGLEDATI U PRAKSI i – da li će glumci morati da NOSE MASKE

Na sednici Kriznog štaba doneta je odluka da od ponedeljka ponovo počnu da rade bioskopi i pozorišta. Iz Kriznog štaba je rečeno da je početak rada kulturnih institucija potreban kako bismo lakše prevazišli problem koji je pred celim svetom.

Pixabay.com

Član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je da je na sednici tog tela doneta odluka da se od ponedeljka dozvoli održavanje kulturnih dešavanja sa prisustvom publike, poput bioskopa, pozorišta i institucija kulture.

“Dozvoljeno je prisustvo publike, ali njihov broj ni u kom slučaju ne sme da pređe 500, ni u bioskopskim, ni u pozorišnim salama. S druge strane, njihovi organizatori treba da se pridržavaju preventivnih mera u organizovanju samih događaja, što je detaljno dogovoreno sa premijerkom Anom Brnabić i predstavnicima pozorišta, bioskopa i manifestacija”, rekao je dr Predrag Kon.

Naveo je da će tokom održavanja kulturnih dešavanja morati da se nose maske i poštovati fizička distanca od 1,5 metara i da će između gledalaca obavezno biti jedno prazno sedište.

“Početak rada kulturnih institucija važan za stanovništvo” 

Profesor Tiodorović je rekao da početak rada kulturnih institucija nije važan samo za njihove zaposlene, već i za celokupno stanovništvo.

“Stvaranjem jedne duhovne atmosfere u kojoj će ljudi dobiti jedan potencijal da mogu celu ovu situaciju koja je veoma teška i koja dugo traje moći lakše da prevaziđu i na taj način da svi budemo spremni kao društvo da na organizovan način uz pomoć kulture i uz pomoć duha savladamo ovaj težak problem koji je pred nama i pred celim svetom”, naglasio je prof. dr Tiodorović.

Kada je reč o ponovnom početku rada kulturnih institucija, prof. dr Darija Kisić Tepavčević je napomenula da uprkos odluci da mogu da počnu od ponedeljka da rade kulturne ustanove, ne znači da će odmah od ponedeljka da bude predstava.

“Izdate su sve preporuke i za zaposlene i za posetioce. Nije predviđeno da glumci tokom predstave nose maske, ali su predviđeni određeni zdravstveni pregledi”, naglasila je Kisić Tepavčevićeva.

Dr Predrag Kon je dodao da noćni klubovi još ne mogu da rade jer je na snazi zabrana javnog okupljanja više od deset ljudi.

“Ove mere se odnose samo na ustanove kulture. Mera zabrane javnog okupljanja i dalje postoji”, naglasio je Kon.