Od ponedeljka, 22. februara jedina legalna ruta za ulazak migranata sa Bliskog istoka koji putuju u neku od zemalja Evropske unije je grčko-makedonska granica i svi ostali prelazi će biti nelegalni, a migranti će biti vraćani nazad, izjavili su danas v.d direktora policije Srbije Vladimir Rebić i načelnik Uprave Granične policije MUP-a Srbije Milenko Božović.

 

Rebić je novinarima na graničnom prelazu “Gradina” posle sastanka sa predstavnicima pogranične policije Bugarske, rekao da žele da pošalju jasnu poruku migrantima iz ratom zahvaćenih područja, da je zapadna balkanska ruta koja podrazumeva kretanje od Grčke, Makedonije, Srbije, Hrvatske i Slovenije i dalje prema Austriji i Nemačkoj na grčko-makedonskoj granici, jedina legitimna ruta.

– Migranti u Srbiju na legalan način mogu da uđu samo na granični prelaz Preševo – istakao je Rebić.

PRIVILEGIJE BIVŠIH PREDSEDNIKA SRBIJE: Imaju pravo na vozača, kancelariju, diplomatski pasoš…

Prema njegovim rečima, povod za današnji sastanak pograničnih policija Srbije i Bugarske na graničnom prelazu “Gradina” je namera da se na što efikasniji način implementiraju sve obaveze koje su Srbija, Austrija, Slovenija, Hrvatska i Makedonija preuzele prilikom sačinjavanja izjave 18. februara u Zagrebu.

– Na ovaj način smo želeli da upoznamo bugarske kolege sa novim procedurama koje podrazumevaju i zajedničko profilisanje migranata na grčko-makedonskoj granici i da apelujemo na njih da pojačaju kontrolu svojih južnih granica prema Turskoj i Grčkoj i na taj način spreče nelegalan ulazak migranata i pravljenja eventualno nove rute preko Bugarske – rekao je Rebić.

On je dodao da će Srbija značajno pojačati aktivnosti sprečavanja ilegalnog ulaska migranata preko srpsko-bugarske granice.

Rebić je kazao da će od sutra krenuti zajedničko profilisanje, odnosno trijaža migranata na grčko-makedonskoj granci koje će obavljati policija Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije.

– Tu će se obaviti selekcija i realno je očekivati da će oni pokušati na nadju nelegalne rute, a jedna od njih je Bugarska – rekao je Rebić.

JEZIVA ISPOVEST SEKSUALNOG ROBA: ‘Morao sam da spavam i sa muškarcima i sa ženama’

Načelnik Uprave Granične policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije general Milenko Božović kazao je da su postigli načelan dogovor sa bugarskom stranom da hitno preduzmu mere na zaštiti svoje granice prema Turskoj i prema Grčkoj.

– Dogovorili smo se da zajednički radimo na zaštiti srpsko-bugarske granice mešovitim patrolama, da stavimo zajednički kontakt centar na Gradini u funkciji tog zadatka, da pokrenemo hitno procedure za promene sporazuma o readmisiji i sporazuma o policijskoj saradnji koja podrazumeva rad mešovitih policijskih patrola na drugačiji način – rekao je Božović.

Božović je dodao da je ključna država problema migracija Turska, a posle Grčka.loading...