Od prve odluke trese se svet: Tramp OPOZVAO SVE AMBASADORE?!

Tramp
Pixabay.com

Ubrzo pošto je postao predsednik Tramp je opozvao sve ambasadore koje je imenovala Obamina administracija!

 

Kako navodi Indipendent, Tramp je zatražio od svih ambasadora u zemljama širom sveta koje je imenovao Obama da napuste svoje funkcije do podne 20. januara i to bez odlaganja!

Njegov tranzicioni tim je saopštio 23. decembra da “neće biti izuzetaka” za ambasadore koji traže produžetak mandata, što se razlikuje od prakse u vreme drugih predsednika, čak i za ambasadore sa mlađom decom.

Ova odluka odnosi se na 80 ambasadora postavljenih u zemljama, agencijama ili u specijalnim misijama, navodi britanski list.

Američki ambasador u Srbiji Kalj Skot izjavio je da se odluka ne odnosi na njega i dodao da je već od nove administracije dobio nalog za buduće poslove.

– Mi smo već dobili nalog da ostanemo na mestu i da radimo za novog predsednika kao što smo radili i za prethodnog – rekao je Skot Tanjugu.

On je rekao da će u ponedeljak biti u svojoj kancelariji u ambasadi i da će zastupati interese novog predsednika i njegovu spoljnu politiku. I dok je uobičajeno da politički imenovani ambasadori podnesu ostavku na početku mandata nove administracije, manje je uobičajeno da za njih ne bude pronađena zamena na vreme.

Zbog ovakvog poteza SAD bi mogle da ostanu mesecima bez ambasadora u mnogim zemljama i to čak i u onim sa kojima imaju osetljive odnose.

Neke od tih zemalja su između ostalog, Nemačka, Velika Britanija, Kanada, Kina, Indija, Japan i Saudijska Arabija, navodi “Independent”.