OD SRETENJA POPUŠTANJE MERA? Tiodorović izneo svoj stav – i dalje nas brine OVO

Informacija da će se mere popustiti sredinom februara još uvek je nezvanična...

Printscreen RTS

Prof. dr Branislav Tiodorović, član kriznog štaba kaže da je protiv popuštanja mera jer raste broj prvih pregleda u kovid ambulantama. Popuštanje treba da se desi kada dnevno budemo imali trocifren broj zaraženih, navodi on.

Blago raste broj prvih pregleda i u kovid ambulantama i u novim kovid bolnicama. To znači i da blago raste broj ljudi koji imaju izraženu kliničku sliku, čim su morali da se jave, nisu asimptomatski slučajevi. Po dnevnom bilansu se vidi još veliki broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih. To varira od dana do dana, ali je od 16 do 25 odsto zaraženih od testiranih, nekada čak i trećina – ističe prof. Tiodorović.

On naglašava da smo prethodnog dana imali i blagi porast broja zaraženih u odnosu na dan ranije, te da nije vreme za popuštanje.

Nisam za popuštanje mera, još uvek nije došlo vreme za to. Ako budemo imali bitno pozitivno kretanje, ako se smanji broj prvih pregleda, možemo o tome razmišljati. Pozitivnih mora da bude trocifren broj u danu pa da popuštamo mere – kaže Tiodorović i dodaje da i vakcinacija treba da ide jednako dobrim tempom kao do sada.

Inače, neki mediji danas su najavili da će od Sretenja kafići raditi do 22 sata, i da je Krizni štab spreman da neke mere popusti sredinom februara. Ipak, sam Branislav Tiodorović je protiv toga.

Podsetimo, u poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 10.471 osoba, od kojih je pozitivno 1.739 , dok je, nažalost 18 osoba preminulo. Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima je 145 pacijenata.