O tome da će Busplus kontrolori moći da štampaju prekršajne naloge i na licu mesta kažnjavaju putnike bez prisustva komunalnih policajaca poslednjih nedelja mnogo se pričalo i raspravljalo. Sporna odluka stigla je i do Poverenika za informacije, ali i pored svih negodovanja, što sa pravne što sa građanske strane, ove izmene stupaju na snagu sutra!

 

Krajem avgusta bilo je najavljeno da će od jeseni mnogo veći broj “Busplus” kontrolora proveravati da li putnici gradskog prevoza imaju karte, ali ovo nije jedina izmena koja na snagu stupa od sutra, 19. septembra.

Naime, mnoge građane koji koriste Bg voz začudio je prizor naplatnih rampi na stanici kod Vukovog spomenika, Karađorđevog parka i Pančevačkog mosta, na kojima se umesto otvora za novac nalaze Busplus čitači.

Da bi se ovi “trozupci”, otvorili potrebno je očitati kartu, a cena je ista kao i u ostalim prevoznim sredstvima beogradskog prevoza. Putnici još danas imaju vremena da se upoznaju sa ovom promenom, a naplaćivanje počinje od sutra.

Bez otkicavanja karte neće biti moguće izaći na peron tako da nadležni očekuju da ovo stane na put svakom vidu švercovanja u Bg vozu.

Za neplatiše prekršajni nalozi!

 

Što se tiče onih koji ne plaćaju kartu, a koriste neki drugi vid javnog transporta, tu su kontrolori koji će moći da uručuju prekršajne naloge!

Naime, od uvođenja Busplus sistema kontrolor je šverceru mogao da proda tzv. “posebnu kartu” po ceni od 2.000 dinara ili da mu uzme podatke iz lične karte i prosledi ih Komunalnoj policiji. Izmenama Odluke o javnom linijskom prevozu koja je usvojena na gradskoj skupštini 8. septembra predviđa se da, ukoliko je putnik nema kartu i ne želi da kupi posebnu kartu u vozilu, dužan da da dokumenta kontroloru koji zatim podatke elektronskim putem šalje Komunalnoj policiji. 

Novim pravilima predviđeno je da će Busplus kontrolori imati aparate koji će odmah štampati prekršajne naloge i uručivati ih putnicima bez karte na licu mesta!

Podsetimo, nakon usvajanja ove odluke u Skupštini grada, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio ju je kao “neustavanu i nezakonitu” i pozvao nadležne da se suzdrže od primene ovog pravila kako bi se “izbegle moguće i neželjene reakcije građana”.loading...