OD SUTRA RADE KAFIĆI I UNUTRA? Oglasio se doktor Kon o POPUŠTANJU mera

Kon je rekao da se još uvek traži balans, i da ne sme ništa unapred da kaže vezano za otvaranje kafića i restorana koji nemaju bašte. Iako, dodaje, razumeju ekonomski aspekt.

Printscreen/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je juče Krizni štab da razmotri otvaranje kafića i restorana od petka, 7. maja.

O dugo postavljanom pitanju kada će ugostiteljski objekti moći da otvore svoja vrata, mimo bašta, danas se oglasio epidemiolog dr Predrag Kon, rekavši da “smo izašli iz nepovoljne, ali smo više u nesigurnoj situaciji”.

U narednim danima će se videti posledice opuštanja kojeg je sigurno bilo – istakao je Kon danas, gostujući na RTS.

Kon je rekao da se još uvek traži balans, i da ne sme ništa unapred da kaže vezano za otvaranje kafića i restorana koji nemaju bašte. Iako, dodaje, razumeju ekonomski aspekt.

Doktor Predrag Kon kaže da je visok kolektivni imunitet preduslov za popuštanje mera i samim tim, za otvaranje sezona proslava venčanja i otvaranja kafića i restorana u zatvorenom.

Podsetimo, danas popodne se održava nova sednica Kriznog štaba. Sednica ovog tela zakazana je zbog smanjenja broja preminulih i novozaraženih virusom korona.

Nezvanično, najavljeno je popuštanje mera.

To znači da bi delovi kafića i restorana koji se nalaze u zatvorenom prostoru, od subote 8. maja mogli biti otvoreni. Prema merama koje su trenutno na snazi, dozvoljen je rad ugostiteljskih objekata, ali samo u baštama ili putem šalterske prodaje.

Mogućnost kompletnog otvaranja kafića i restorana najavio je ranije i dr Branislav Tiodorović. On je rekao da će kafići i restorani biti otvoreni 8. maja ako se epidemiološka dovoljno popravi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je najavio eventualno popuštanje mera, rekavši da će se razmotriti da li da se od 7. maja otvore restorani zbog bolje epidemiološke situacije.

Prema jučerašnjim podacima, situacija sa virusom korona juče se blago pogoršala, a zabeleženo još 1.402 slučajeva infekcije, dok su preminule još 22 osobe. To je oko 200 slučajeva više nego prethodnog dana. Međutim, očekuje se da broj zaraženih uskoro opadne na trocifren broj, dok je poslednjih meseci taj broj bio konstantno po više hiljada.

Takođe, masovna vakcinacija je smanjuje broj novozaraženih. U Srbiji je do sada dato 3.661.516 doza vakcina protiv korona virusa, a obe doze primilo je 1.604.760 građana.

Vakcinacija u nekim tržnim centrima je već počela, a predsednik Srbije je danas rekao i da su već napravljeni sporazumi po kojima će građani Srbije bez PCR testa putovati u Grčku i Mađarsku, kao i da se radi na sporazumima sa Egiptom i Turskom.