‘Od ubistva pevačice tabloidi napravili rijaliti’

Jelena Marjanović
MUP Srbija

Slučaj ubistva pevačice Jelene Marjanović još nije rešen, ali su medijska nagađanja o tome ko je izvršio zločin svakog dana sve problematičnija.

 

Na pitanje kako mu izgleda izveštavanje većine medija o smrti pevačice, Dragan Janjić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije je odgovorio sa – katastrofalno.

U kompletnu priču se umešao i premijer Srbije u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić koji je istakao da ne želi da utiče na policiju, ali i da bi voleo da ime ubice bude objavljeno nakon završetka vanrednih parlamentarnih izbora.

“Od toga je napravljen jedan rijaliti šou koji su mediji, a prevashodno tabloidi, koristili u svrhu privlačenja čitalačke publike i povećanja tiraža i tako dalje. Tu se toliko proizvoljno manipulisalo raznim informacijama, podacima, izjavama, pravljeni su intervjui , tako da je to ispala jedan sapunica na kraju koja je zaista ispod svakog nivoa“, smatra Janjić.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da smo i ranije imali slična ubistva, koja nisu rešena i po nekoliko meseci, ali da nijedno nije privuklo ovoliku pažnju javnosti.

“Medijsku pažnju imamo samo zato što je to deo supkulture, ona je estradna zvezda, i pošto najveći broj novina ima specijalizovane strane, onda pridaje mnogo medijske pažnje tom slučaju“, ističe Radovanović.

Janjić dodaje da se ceo slučaj nekako naslanja na rijalitije koje imamo na televizijama, koji su veoma gledani i na koje nema nikakvog otpora javnosti.

“Javnosti se ne šalje poruka, ljudi, to nije dobro… Javnosti se šalje piruka, eto to hoće, pa će i dobiti, a ne treba ljudi na taj način da dobiju sve što žele jer jednostavno treba malo voditi računa i o vrednostima“, ističe Janjić.

U svetu se u istrage zločina često mešaju šefovi policije, koji zbog pritiska političara i javnosti insistiraju da se što pre dođe do počinioca. Iako smatra da je pritisak na policiju donekle dobar, Radovanović misli da nije dobro da ministar policije i premijer javno daju rokove kada će ubica biti uhapšen.

“Jer šta će biti ako ne otkriju, to je jedno pitanje, i drugo je, policija se tada plaši posledica i može uhapsiti čoveka za koga postoji minimalna sumnja da je ubica i pokazati javnosti da je otkriven, a nakon mesec dva dana pustiti ga jer nema dokaza za to“, ističe Radovanović.

Kako uglavnom tabloiodi najavljuju, obruč oko ubice se steže. Njegovo hapšenje treba očekivati svakog trenutka. Barem prema novinskim najavama, to bi moglo da bude u ponedeljak.