OD VEČERAS “LOKDAUN”: Najtačniji spisak – ko će ovog vikenda smeti da radi, a ko NE?

Rad će biti dozvoljen i objektima i radnjama u kojima se pružaju usluge koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika

Pixabay.com

Vlada Republike Srbije na predlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovida-19 usvojila je nove mere za suzbijanje epidemije koje se odnose na predstojeći vikend.

Od ponedeljka učenici viših razreda osnovnih škola prelaze na onlajn nastavu dok se za učenike srednjih škola ovaj vid nastave produžava i na narednu sedmicu. Vakcinacija će se odvijati bez prekida.

U saopštenju Vlade Srbije se navodi da je doneta odluka da od petka od 21 čas do ponedeljka u 6 sati ujutru budu zatvoreni svi ugostiteljski objekti (kafići i restorani), prodavnice (osim prodavnica prehrambene delatnosti), kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane i sportski objekti.

Tokom vikenda biće dozvoljen rad apoteka, ordinacija, laboratorija, stomatoloških i veterinarskih ordinacija, trgovinskih objekata u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, kioska, trafika i benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva.

Rad će biti dozvoljen i objektima i radnjama u kojima se pružaju usluge koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja poput obućara, staklorezaca i krojačkih radnji.

Dozvoljen je i rad restorana i barova u okviru hotelskih i drugih kategorizovanih smeštaja, ali isključivo za goste koji imaju prijavljen boravak u tom smeštaju.

Tokom vikenda će smeti da rade i sportski objekti za pripremu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nacionalnih sportskih saveza.

Iz Vlade Srbije napominju da šalter prodaje hrane u restoranima i šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nisu dozvoljeni.

Nadležni organi, inspekcijske službe i komunalna milicija vršiće strogu kontrolu poštovanja epidemioloških mera tokom vikenda i Vlada Republike Srbije i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana – ističe se u saopštenju.

Mere se uvode radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti kovid-19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu tako da nove mere ni na koji način ne ugrožavaju proces imunizacije.