ODALA GA HRANA: Prevarant glumio arapskog princa, pa opljačkao milione

Entoni Ginjak (48), koji se više puta predstavljao kao saudijski monarh, kako bi prevario investitore i živeo "na visokoj nozi", osuđen je na 18 godina zatvora.

sudjenje
Pixabay.com

Njegova prevara je propala nakon što je jednoj žrtvi postao sumnjiv, jer ga je videla kao jede svinjetinu, što je zabranjeno u islamu. On je osuđen pred sudom u Majamiju zbog prisvajanja osam miliona dolara dok se pretvarao da je “Sultan Bin Kalid al-Saud”, prenosi AP.

Novcem stečenim na prevaru kupio je Ferari, satove marke Roleks i iznajmio apartman na ekskluzivnom ostrvu južna Florida.

Ginjak se u martu izjasnio krivim za prevaru, lažno predstavljanje da je diplomata i za još neka krivična dela.

Bogati mu verovali

Tužioci su naveli da je ovo najmanje 11. put da se Ginjak lažno predstavljao kao saudijski princ.

– On je bio takozvani saudijski princ i svakoga je naterao da u to poveruje – izjavila je američki oblasni sudija, Sesilija Alontaga.

Ginjak je rekao Alontagi da, dok on prihvata odgovornost, ima još ljudi koji su bili umešani i koji treba da budu optuženi.

– Nisam monstrum – rekao je on.

Teško detinjstvo

Ginjak je rođen u Kolumbiji, ali ga je usvojila porodica u Mičigenu dok je bio dete i ima američko državljanstvo. Ginjakov javni branilac Ajana Haris rekla je sudiji da je njegovo teško detinjstvo doprinelo njegovim problemima.

Prema pisanju Los Anđeles Tajmsa, Ginjak je 1991. godine ukrao 10 miliona dolara od kompanije za iznajmljivanje limuzina i hotela Beverli Vilšir. On to nije osporio. Njujork tajms izveštava da se 2006. Ginjak izjasnio da je kriv zato što je naplatio 28.000 dolara sa računa saudijskog monarha. On je takođe pokušao da podigne skoro četiri miliona dolara sa nepostojećeg računa u Sitibank. U jednoj od prevara, 2015. godine, Ginjak i njegov pokojni poslovni partner Karl Vilijamson osnovali su prevarantsku investicionu kompaniju Marden Vilijamson Internešnel. Oni su govorili investitorima da je Ginjak saudijski monarh i da ima pristup ekskluzivnim dogovorima. Žrtva iz Švajcarske investirala je pet miliona dolara.

Milioner mu dao 50.000 dolara

Ginjak je 2017. godine ubedio Džefrija Sofera, vlasnika hotela Majami Bič Fontejnblu, da želi da investira stotine miliona dolara u njegov poznati rizort. Sofer mu je dao 50.000 dolara u poklonima. Soferu je “sinulo” da nešto nije u redi kada je video Ginjaka kako jede slaninu i druge svinjske proizvode i odmah je obavestio vlasti.