“ODAVNO NISAM ČUO TOLIKU DRSKOST”: Predsednik ČEŠKE optužio Evropsku uniju za “KUKAVIČLUK”!

Miloš Zeman
Commons Wikipedia

Češki predsednik Miloš Zeman optužio je Evropsku uniju za "kukavičluk", komentarišući reakciju Brisela na američko priznavanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

 

EU, kukavički, čini sve da teroristička propalestinska struja zameni proizraelski trend. Kao dokaz, podsetio bih vas da je Evropski parlament nedavno dozvolio obraćanje osuđenoj palestinskoj teroristkinji koja je tvrdila da je borba protiv palestinske autonomije isto što i borba protiv Jevreja u Aušvicu – rekao je Zeman koji se predstavlja kao zaštitnik Izraela, bez preciziranja stavova.

Zeman je govorio o slučaju Lejle Kaled, članice Palestinskog nacionalnog saveta. Ona je 1969. postala poznata kao prva žena otmičarka aviona.

Odavno nisam čuo toliku drskost – dodao je češki predsednik.

On je takođe ponovio da je sam u oktobru 2013. predložio preseljenje češke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, što je češka politička klasa primila sa velikom dozom rezerve.

Zeman (73), koje će se u januaru boriti za novi predsednčki mandat, održao je govor na kongresu ekstremno desničarske partije SPD, otvoreno neprijateljske prema imigraciji i EU.

Češko ministarstvo spoljnih poslova je u četvrtak navelo da eventualna odluka o preseljenju ambasade može biti doneta jedino kao rezultat pregovora sa partnerima u regionu i svetu.

Uskladivši se sa stavom EU, to ministarstvo je saopštilo da Jerusalim treba da bude “buduća prestonica dve države, što će reći Izraela i buduće Države Palestine”.

Reagujući na odluku predsednika SAD Donalda Trampa, EU je u četvrtak upozorila na povratak u “još mračnija vremena od ovih u kojima živimo”.