Odbijen zahtev BiH za reviziju presude protiv Srbije

Hag
commons.wikimedia.org/ICTY

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je legitimitet Sakiba Softića kao agenta BiH po zahtevu za reviziju presude protiv Srbije, saznaje „EuroBlic“.

 

U obrazloženju se navodi da je razlog taj što nije bilo saglasnosti tri člana Predsedništva BiH prilikom Softićevog imenovanja da bude na čelu revizije.

 
Istovremeno, uskraćivanje prava Softiću da govori u ime BiH pred Međunarodnim sudom pravde verovatno znači da će Sud odbaciti i sam zahtev za reviziju presude, budući da je je prihvatanje agenta preduslov za eventualni sudski proces.

Pismo koje su dobili članovi Predsedništva BiH prenosimo u celini.

– Vezano za moje pismo od 24. februara 2017. (br. 148182), u kojem sam tražio od Predsedništva BiH da pojasni problem o kojem sam pisao, čast mi je, po uputstvima Suda, da Vaše ekscelencije informišemo sledećem:

Sud je propisno razmotrio mišljenja članova Predsedništva, koja su izneli u svojim pismima. Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donela nadležna tela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, po pitanju zahteva za reviziju presude od 26. februara 2007. u slučaju primene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija).

Iz tog razloga, ne može se ništa preduzeti u vezi dokumenta pod nazivom “Aplikacija za reviziju presude od 26. februara 2007. u slučaju primene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)” – stoji u pismu koje je članovima Predsedništva BiH uputio pisar Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Dobijanje pisma potvrdio je Dragan Čović, hrvatski član Predsedništva BiH.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak održaće konferenciju za novinare danas u 16 sati, u Ivanićevom kabinetu u Banjaluci.

Pretpostavlja se da će glavna tema na konferenciji biti odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu.