ODGOVARAMO NA ČUVENO PITANJE: Da li znate zašto je januar NAJDUŽI MESEC u godini?

Iako ima 31 dan, kad prođu praznici i svedu se računi, mnogim građanima čini se da je januar najduži mesec u godini. Zbog niskog standarda i malih primanja taj osećaj u našoj zemlji, kako tvrde ekonomisti, još je intenzivniji.

Nova godina
Dnevno.rs/Kolaž

Po pravilu, zima pored temperaturnog, nosi sa sobom i minuse na bankovnim računima građana. Povećana potrošnja stanovništva u decembru zbog praznika i sve veće oponašanje zapadnog stila života stvara “potrošačku groznicu” što predstavlja gotovo monetarni udar na kućni budžet, prenosi portal subotica.com.

Kupovanjem božićnih poklona i “davanjem oduška” kraju jedne poslovne godine, budžeti građana značajno se prazne. Tradicionalno, januar se zbog toga smatra najdužim mesecom, jer su ovde primanja niska, kao i slaba štednja, i često se potroši mnogo više novca oko praznika od uobičajenog proseka ili onog što se planiralo.

Već nakon praznika, mnogima sledi suočavanje sa finansijskom realnošću. Tada po pravilu, građani usporavaju potrošnju.

Iskustva su pokazala da se ljudi vrlo elastično prilagođavaju svojim primanjima time što redukuju potrošnju ili vrše supstituciju skupljih namirnica jeftinijim, kako bi se izbegla zaduživanja.

U svakom slučaju, prekomerna potrošnja uzrokovana prazničnom atmosferom značajno splasne u januaru i život izgleda mnogo skromniji, a januar finansijski sumorniji. Naravno, uvek postoji izlaz iz ovakvih ekonomskih teškoća: ili više zarađivati ili manje trošiti.

Za razliku od naše zemlje, u zemljama sa visokim životnim standardom sezonski uticaji na potrošnju se ne odražavaju na kupovnu sposobnost građana.