ODGOVOR NA NAJVAŽNIJE PITANJE DANAŠNJICE: Da li vakcine štite od DELTA soja korona virusa?

Epidemijska situacija u Srbiji je stabilna, broj obolelih je uglavnom ispod 100. Međutim, brine pojava delta soja koronavirusa i u našoj zemlji. Stručnjaci napominju da iako je zarazniji, vakcine štite i od ovog soja koronavirusa.

Ivanuša: Epidemiološka situacija u Srbiji trenutno dobra, moguće pogoršanje kroz par nedelja

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji dr Marijan Ivanuša navodi da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji jako dobra i da to treba iskoristiti za vakcinaciju kako bi bili spremni na brzo širenje delta soja virusa.

Ističe da pojava prva dva slučaja delta soja u Srbiji ne znači da ćemo sutra imati tešku epidemiju, ali i da situacija može da se pogorša kroz par nedelja.

Trenutna epidemijska situacija u Srbiji je jako dobra, a to što se pojavio delta soj ne znači da će se pogoršanje dogoditi odmah, ali svakako situacija može da se pogorša u julu, avgustu. Videćemo, ja se nadam najboljem“, rekao je Ivanuša.

Od početka pandemije ukupno je testirano 4.430.576 osoba, pozitivno je bilo 716.717, a preminuo je 7.051 pacijent. Procenat smrtnosti u Srbiji je 0,98.

Iako brojke ohrabruju stručnjaci napominju da nije vreme za opuštanje i da sve mere protiv koronavirusa moraju da se poštuju.

Posebno brine činjenica da se pojavio delta soj koronavirusa koji je 50 do 60 puta zarazniji.

Delta soj koronavirusa utvrđen je kod dva državljanina Srbije koji su se nedavno vratili sa planinarenja u Rusiji.

Virusolog Tanja Jovanović, profesorka Medicinskog fakulteta i članica Kriznog štaba, kaže za RTS da delta varijanta daje drugačije simptome nego prethodni sojevi virusa.

Tanja Jovanović rekla je da je delta soj koronavirusa u Srbiji potvrđen kod dve osobe koje su u okviru jedne grupe od 20 planinara boravile u Rusiji i vratile se u Srbiju.

Prema njenim rečima, kod njih su se po povratku ispoljili simptomi koronavirusa, a njihovi nalazi analizirani su u Veterinarskom specijalističkom institutu u Kraljevu i pokazalo se da je reč o delta soju virusa.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da je svet u vrlo opasnom periodu pandemije kovida 19, napominjući da je zaraznija delta varijanta identifikovana u skoro 100 zemalja.

Tedros je rekao da delta varijanta, koja je prvi put pronađena u Indiji, nastavlja da razvija i mutira i postaje dominantni koronavirus u mnogim zemljama.