U Zagrebu je u petak uveče, u 88. godini, umro veliki hrvatski filmski i pozorišni glumac Relja Bašić, izvestili su hrvatski mediji.

 

U svojoj bogatoj umetničkoj karijeri odigrao je više od 3.700 pozorišnih predstava, glumio u 56 domaćih filmova i oko 70 inostranih, osnovao je i trideset godina vodio putujuće pozorište „Teatar u gostima“, a u hrvatskoj kinematografiji ostaće zapamćen kao „gospodin Fulir“ iz legendarnog filma Kreše Golika Ko peva zlo ne misli.

Ostvario je zapažene uloge i u ostvarenjima Rondo, Izbavitelj, Crne ptice, Kratka noć leptira, Tako se kalio čelik, Most, Valter brani Sarajevo, Sutjeska, Visoki napon, Ljubavna pisma s predumišljajem, Bal na vodi, Rad na određeno vreme, Moj tata na određeno vreme…

Bašić je rođen u Zagrebu 14. februara 1930. godine, diplomirao je glumu na Akademiji dramskih umetnosti (ADU) u klasi dr Gavele.

Godine 1955, pri kraju studija reditelj Bojan Stupica ga uključuje u dramski ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, gde, ostvarivši niz uloga sa istaknutim rediteljima (Stupica, Radojević, Gavela, Paro, Habunek, Violić, Juvančić, Spaić) i odigravši 498 predstava, ostaje u stalnom angažmanu do 1967. godine, prenela je Hina.

Godine 1968. Bašić prelazi u status samostalnog umetnika te kao glumac i reditelj deluje u Teatru „ITD“, Kazalištu „Komedija“, Zagrebačkom kazalištu mladih, kao i na Dubrovačkim letnjim igrama.

U tim pozorištima odigrao je 797 predstava i realizovao svojih prvih šest režija (Ljubaf, Crna komedija, Jedan dan u smrti Džo Eg, Stara vremena, Obećanja i Hotel Plaza).

Relja Bašić

Godine 1974. s grupom istaknutih glumaca svoje generacije osnovao je prvo hrvatsko putujuće privatno pozorište „Teatar u gostima“, u kojem kao umetnički direktor, glumac i reditelj ostaje sve do njegovog prestanka delovanja 2004. godine.

Za svoj umetnički rad Relja Bašić je dobio mnogobrojne nagrade i priznanja.