Glumac je, kako saznajemo, pre desetak dana doživeo težak moždani udar, a imao je i drugih zdravstvenih problema.

Zoran Rankić će javnosti ostati upamćen po ulozi čuvenog Žarka Popare u seriji “Srećni ljudi” i ulozi Nikole Kalabića u seriji “Poslednji čin”.

Igrao je u filmu Zdravka Šotre “Neprijatelj naroda”, filmovima “Klopka za generala”, “Peta kolona”, “Zakletva”. Na sceni BDP-a odigrane su njegove drame “Skretnica” i “Kalemegdanci”, i to u njegovoj režiji.

Poslednjih godina ostvario je manje uloge u serijama “Ljubav, navika, panika”, “Bela lađa”, “Moj rođak sa sela”.

Od lažova napravio čoveka kog svi vole 

Kako je svojevremeno rekao za Novosti, ulogu Kalabića je prihvatio “na jedvite jade”.

– Ali, nisam osećao strah od uloge takozvanog negativca, kakvim ga je vlast smatrala. Sada sam ponosan na nju i na sve ono što je donela u osvetljavanju tog izdajnika, kako su ga neki nazivali. Postala je deo mene – ispričao je Rankić u intervjuu.

Bio je to, kako je istakao, ogroman rizik za vreme u kojem je serija nastala.

– Kasnije sam saznao da je reditelj Sava Mrmak imao velikih problema zbog moje interpretacije. Kad mi je general Peko Dapčević u beogradskom hotelu “Mažestik” čestitao na maestralnoj ulozi, dodao je i: “Napravio si nam veliki politički problem”. “Nisam ja, Kalabić je”, odgovorio sam – ispričao je Zoran Rankić.

Govoreći o ulozi Popare, Rankić je rekao da je to jedan komediografski lik, koji “nije bio njegov teren”.

– Ali i od te uloge, drčnog direktora, varalice i lažova napravio sam čoveka koga svi vole – govorio je Rankić.

Čuvene reči gospodina Popare “Gospođice, gospođo” i “Mmm, bebo”, koje je uputio liku Lole Golubović (Tanja Bošković), sam je smislio tokom snimanja.

Od izbeglice do antologije srpske satire

Rankić je rođen u Derventi 1935. a u Srbiju je stigao kao izbeglica tokom Drugog svetskog rata i to u Gornji Milanovac.

Prve uloge imao je nakon završetka Srednje dramske škole, kada je zaigrao u Sarajevu. Član Beogradskog dramskog pozorišta bio je od 1961. godine. Sredinom sedamdesetih počinje da piše aforizme.

Rankić je jedan od srpskih satiričara i aforističara uvrštenih u antologiju srpske satire i aforistike, na engleskom jeziku, pod naslovom “Srpska satira i aforizmi”, koja je objavljena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Objavio je nekoliko zbirki pesama, dramskih dela i knjige aforizama. Neka od njegovih dela su “Aorist”, “Ekser”, “Prizori”, “Doviđenja, kako ste?”, “Aforizmi”, “Balkanski nervčik”, “Ovde kiša ali i Srbija”.

Bio je član Udruženja dramskih umetnika Srbije, Udruženja književnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije i Udruženja književnika Republike Srpske, sekcije satiričara Udruženja književnika Srbije i počasni član Beogradskog aforističarskog kruga.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.loading...