ODLAZAK VELIKANA: Preminuo akademik Vladeta Jerotić

Neuropsihijatar Vladeta Jerotić, akademik SANU, preminuo je jutros u Beogradu u 95. godini, potvrđeno je agenciji Beta u Zadužbini Vladeta Jerotić.

facebook.com/Vladeta Jerotić

Vladeta Jerotić bio je istaknuti srpski lekar, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik, svestrani erudita i akademik SANU.

Rođen je 2. avgusta 1924. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a zatim je specijalizovao neuropsihijatriju.

U Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj specijalizovao je psihoterapiju. Radio je više decenija kao šef Psihoterapeutskog odeljenja beogradske bolnice “Dr Dragiša Mišović”.

Od 1985. do penzionisanja, kao profesor po pozivu, predavao je pastirsku psihologiju i medicinu na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Vladeta Jerotić razvio je obimnu i plodnu publicističku delatnost iz graničnih oblasti psihoanalize, psihoterapije, religije i filozofije.

Od 1984. godine Jerotić je bio član Udruženja književnika Srbije, a bio je redovni član Medicinske akademije i Srpske akademije nauka i umetnosti (Odeljenja jezika i književnosti).loading...