Odlučeno: Beograd dobija TRI NOVA SPOMENIKA, kao i PARK posvećen ženi koja je spasla srpsku decu

Odbornici su na današnjoj sednici Skupštine grada usvojili Odluku o imenovanju parka Diane Budisavljević na Savskom keju, Savskog parka na prostoru „Beograda na vodi”, odluke da se podignu spomenici Petru Nikolajeviću Moleru na Vračaru, Aleksandru Deroku na Topličinom vencu i Branku Najholdu na Zemunskom keju, kao i Odluku za premeštanje Spomenika lučkom radniku.

Park
Dnevno.rs

Obrazlažući navedene odluke, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović je naglasila da je svima poznato ko je bila Diana Budisavljević i koliko su njeno požrtvovanje, pomoć i ljubav prema srpskom narodu ostale upečatljive i nezaboravne.

– Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica usvojila je inicijativu Gorana Vesića u svojstvu građanina, da parkovska površina na potezu od Brankovog mosta do Beton hale ponese ime ove velike heroine i humanitarke. Diana Budisavljević je tokom Drugog svetskog rata spasila nekoliko hiljada srpske dece iz logora u Jasenovcu, odnosno više od 15 hiljada dece iz logora smrti u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, a cilj joj je bio da tu decu zbrine i nađe im roditelje – podsetila je Radulovićeva.

Ona je dodala da je Odbor za podizanje spomenika Diani Budisavljević odlučio da se spomen-obeležje ovoj velikoj humanitarki postavi na parkovskoj površini na Savskom keju, uz Karađorđevu ulicu, na potezu od Brankovog mosta prema Beton hali.

Diana Budisavljević
Wikipedia

– Kako će spomenik Diani Budisavljević biti podignut upravo na tom prostoru, bilo bi primereno i simbolično da se i ta parkovska površina nazove po njoj. Odatle se pruža pogled na drugu obalu Save i neke od objekata logora na Sajmištu, gde su bili zatočeni i gde su stradali mnogi očevi i braća dece koju je spasavala Diana Budisavljević i njeni saradnici. Imenovanje parka Dianinim imenom, u kome bi bio podignut i spomenik ovoj hrabroj i neustrašivoj Austrijanki, predstavljalo bi veliku zahvalnost i večno sećanje na njenu ljubav i požrtvovanost za spas srpskog naroda u nekim teškim vremenima. Beograd i Srbija bi dobili svoju heroinu, koju bi čuvali od zaborava – naglasila je ona.

Radulovićeva je pojasnila i odluku da se centralni park na prostoru „Beograda na vodi”, uz Bulevar Vudroa Vilsona i Nikolaja Kravcova, nazove Savski park.

– Na predlog Službe glavnog urbaniste, Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima je na „Beokom” portalu 11. decembra 2019. godine objavio anketu o imenu novoizgrađenog parka uz Bulevar Vudroa Vilsona i Nikolaja Kravcova. U anketi je najviše predloga građana bilo da ovaj prostor ponese ime Savski park – kazala je zamenica predsednika Skupštine Grada Beograda.

Odbornici su danas usvojili i odluku da se podigne spomenik Petru Nikolajeviću Moleru, prvom predsedniku Narodne kancelarije, vojvodi i slikaru.

– U inicijativi Gorana Vesića, koju je usvojila Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica, lokacija za podizanje spomenika je park u Molerovoj ulici, koja nosi njegovo ime, na Vračaru – navela je ona.

Andrea Radulović je istakla da je na inicijativu glavnog urbaniste Marka Stojčića i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, Komisija usvojila predlog da se spomenik znamenitom arhitekti Aleksandru Deroku podigne na platou na uglu Topličinog venca i Čubrine ulice, a odluku o tome odbornici su danas usvojili.

Takođe, usvojena je i odluka da se podigne spomen-klupa zemunskom hroničaru Branku Najholdu na Zemunskom keju, kao i Olduka o premeštanju Spomenika lučkom radniku.

– Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda usvojila je zahtev Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda da se Spomenik lučkom radniku, delo vajara Radete Stankovića, koji se nalazi na Savskom keju, zbog njegove rekonstrukcije premesti bliže glavnom stepeništu, tako da će spomen-obeležje biti na reprezentativnijoj lokaciji – rekla je Andrea Radulović.

Ona je naglasila da sve ove odluke predstavljaju neprestani rad Grada Beograda da se ličnosti od značaja za našu prestonicu, ali i celu Srbiju, sačuvaju od zaborava.

– Naš grad je bogat ljudima koji su dali neverovatan doprinos razvoju svakog segmenta društva i trudićemo se da ih sačuvamo i u budućnosti, da negujemo i „bogatimo” buduće generacije njihovim dostignućima i znanjima. Kao narod, ne zaboravljamo ličnosti od važnosti za našu prestonicu i uvek ćemo im se diviti – zaključila je Radulovićeva.