ODLUČENO: Predsednički izbori 2. aprila

Izbori
Wikipedia/Rama

Predsednički izbori u Srbiji biće održani 2. aprila, saznaje "Blic".

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisaće izbore za 2. april u četvrtak, 2. marta.

 

To znači da bi drugi krug predsedničkih izbora, ukoliko ga bude bilo, mogao da bude održan na Uskrs, 16. aprila.

Naime, prema zakonu, za predsednika Republike Srbije izabran je kandidat koji je dobio većinu glasova birača koji su glasali.

Za razliku od parlamentarnih izbora, gde se broj birača koji su glasali utvrđuje na osnovu izvoda iz biračkog spiska, na predsedničkim izborima se broj glasalih birača na osnovu broja glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji.

Ako nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su glasali, glasanje se ponavlјa u roku od 15 dana od dana prvog glasanja (drugi krug izbora).

Dan ponovlјenog glasanja utvrđuje Republička izborna komisija, s tim da glasanje mora da bude u danu u kojem se ne radi.

U drugom krugu izbora učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova, pri čemu će na glasačkom listiću prvi po redosledu biti kandidat koji je na prvom glasanju dobio najviše glasova.

Više od dva kandidata učestvuju u drugom krugu ako ih više deli prvo ili drugo mesto.

Za predsednika Republike izabran je kandidat koji je u drugom krugu izbora dobio najveći broj glasova. Takođe, ako u drugom krugu kandidati osvoje isti broj glasova, glasanje se ponavlјa u roku od 15 dana.

Rezultate izbora Republička izborna komisija objavlјuje u roku od 96 časova od zatvaranja biračkih mesta. Rezultati izbora objavlјuju se u “Službenom glasniku Republike Srbije”.