“Odluka koja PODSTIČE NASILJE na Bliskom istoku”: Donald Tramp priznao Jerusalim kao GLAVNI GRAD Izraela

Tramp
BETA

Američki predsednik Donald Tramp objavio je danas da SAD priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela i naveo da je naložio Stejt departmentu da počne pripreme za preseljenje ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim.

 

Tramp je u obraćanju iz Bele kuće rekao da je “siguran da je vreme da zvanično prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela” i da smatra da je ta promena u interesu SAD, navodi Asošiejted pres.

On je tim potezom odstupio od višedecenijske američke politike prema izraelsko-palestinskom konfliktu, a naveo je da ta odluka “označava početak novog pristupa konfliktu Izraela i Palestinaca”.

Tramp je dodao da će SAD podržati rešenje izraelsko-palestinskog konflikta po modelu dve države, ako to rešenje prihvate i Izraelci i Palestinci, prenosi Bi-Bi-Si.

Rekao je da je odluka o priznanju Jerusalima kao glavnog grada i preseljenju ambasade “zakasnela” i da će unaprediti mirovni proces na Bliskom istoku, kao i da on namerava da učini “sve što je u njegovoj moći da pomogne sklapanju” mirovnog sporazuma.

Predsednik SAD je kazao da će “naravno biti neslaganja” s njegovim potezom i pozvao na smireno reagovanje na njegovu objavu.

Svoj potez je ocenio kao “priznavanje realnosti”, i dodao da će to omogućiti Stejt departmentu da počne s angažovanjem arhitekata i pravljenjem drugih planova za preseljenje američke ambasade u Izraelu.

Tramp je danas objavio odluku koja je bila najavljena pre nekoliko dana, uprkos pozivima evropskih i arapskih zemalja da bi takva odluka mogla podstaći nasilje na Bliskom istoku.

 

On je ranije danas, pre objavljivanja odluke o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela, izjavio da je odluka o tome morala biti doneta mnogo ranije.

Mnogi predsednici (SAD) su rekli da će uraditi nešto i nisu uradili ništa, naveo je Tramp.

On je aludirao na obećanje nekolicine svojih prethodnika da će premestiti ambasadu SAD iz Tel Aviva u Jerusalim.

Status Jerusalima je jedan od najeksplozivnijih nesporazuma između Izraela i Palestinaca i međunarodna zajednica smatra da ga valja rešiti za pregovaračkim stolom.

Izraelski lideri smatraju ujedinjeni Jerusalim večnom prestonicom Izraela, dok Palestinci u njegovom istočnom delu nameravaju da proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

Izrael je okupirao taj deo Jerusalima u ratu 1967. godne i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.