“Odluka o prekidu rata zavisi od jedne osobe”: Zelenski spreman za diplomatske pregovore

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski spreman je da direktno razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali "neće da pravi nikakav kompromis sa ruskom pozicijom tokom ovih pregovora".

Foto: screenshot/youtube.com/Evening Standard

To je za CNN rekao zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine.

Iako razgovori između ukrajinskog i ruskog ministra spoljnih poslova, održani u četvrtak u turskoj Antaliji, nisu doveli do većeg pomaka, Ukrajina od početka nije bila previše optimistična, rekao je Igor Žovkva, zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine.

– Zaista je dobra stvar što su se sreli, ali nažalost možemo da kažemo da ministar spoljnih poslova Rusije nije taj koji donosi konačnu odluku. Konačnu odluku o prekidu rata, prekidu vatre, povlačenju trupa donosi samo jedna osoba rekao je za CNN.
Žovkva je rekao da, iako je Zelenski bio spreman na diplomatsko rešenje, nije se čuo sa ruskim predsednikom ili njegovim pomoćnicima.
– Poslednje što sam čuo od njih je da i dalje moramo da radimo u formatu dve delegacije. Ali čak ni dogovori postignuti tokom ovih pregovora se ne održavaju – rekao je Žovkva, ukazujući na humanitarne koridore u Ukrajini.
Žovkva je rekao da je Ukrajina otvorena za neutralnost “ako NATO za sada nije spreman da prihvati Ukrajinu”.
– Ali u isto vreme, potrebne su nam čvrste bezbednosne garancije za Ukrajinu kako se ovi strašni ratovi, ova užasna agresija ne bi ponovili u budućnosti – dodao je on.
Žovkva dodaje da Ukrajina želi da sarađuje sa Putinom i svojim susedima na uspostavljanju sistema, koji je nazvao “obnovljeni bezbednosni sistem Evrope”.
Moja zemlja, ukrajinski narod zaslužuje da postane deo evropske porodice. Ukrajina se bori za bezbednost cele Evrope. Dakle, kada (francuski) predsednik (Emanuel) Makron govori o mogućoj evropskoj bezbednosti, kako može da govori a da za stolom ne bude predsednik Zelenski? Bez predsednika Zelenskog i Ukrajine u Evropskoj uniji  rekao je Žovkva.