ODLUKA SKANDALIZOVALA CEO SVET: Odobrena EUTANAZIJA nad decom mlađom od 12 GODINA

Holandska vlada odobrila je plan da se omogući eutanazija za decu mlađu od 12 godina u terminalnoj fazi bolesti. Ministar zdravlja Hugo de Jonge rekao je da će promena sprečiti neku decu od bespotrebne patnje i bola.

Pixabay.com

Eutanazija je legalna za decu iznad 12 godina, uz obavezan pristanak pacijenata i roditelja. Takođe je dozvoljena i za bebe mlađe od godinu dana uz pristanak roditelja.

Za starosni uzrast između jedne i 12 godina, međutim, nije postojala mogućnost.

To pitanje pokazalo se izuzetno kontroverznim i izazvalo je mnoge polemike u četvoropartijskoj vladajućoj većini. Konzervativne hrišćanske partije snažno se protive predlogu.

Nakon odluke vlade da dozvoli eutanaziju za decu do 12 godina, De Jonge kaže će naložiti pravljenje novog zakonskog okvira, ali da su stručnjaci saglasni sa promenom.

Studije su pokazale da kod doktora i roditelja dece za smrtonosnim neizlečivim bolestima postoji potreba za aktivnim prekidom života, jer se ona nepotrebno pate i umreće u bliskoj budućnosti“, napisao je De Jonge u pismu parlamentu.

Dodao je i da je istraživanje pokazalo da bi godišnje između 5 i 10 dece bilo podvrgnuto takvoj proceduri.

Kao i sa decom mlađom od 12 godina, roditeljski pristanak bio bi potreban. Osim toga, pacijent mora da trpi „neizdržive bolove i patnju“ i najmanje dva doktora moraju da pristanu.