ODNOS SRBIJE I AMERIKE ZA DANAS KECA, a evo šta kažu građani – KADA je u istoriji bio NAJBOLJI?

Četvrtina građana Srbije ocenjuje odnose Srbije i Amerike jedinicom, 40 odsto smatra da će se u budućnosti popraviti, dok petina smatra da se odnosi ne mogu popraviti, navodi se u istraživanju stavova javnog mnjenja koje je sproveo beogradski Institut za evropske poslove.

Tramp Srbija
Kolaž

Preko 25 odsto građana odnose Srbije i SAD ocenjuje najnižom ocenom, dok samo nešto manje od dva odsto njih daje najvišu ocenu 5, a prosečna ocena odnosa dve države, po građanima Srbije je 2.27.

Na pitanje šta bi poboljšalo odnose Srbije i Amerike oko trećine ne zna odgovor, dok petina smatra da se odnosi ne mogu popraviti.

Građani su podeljeni po pitanju toga da li bi poseta Donalda Trampa poboljšala odnose Srbije i Amerike, a stav nešto ispod polovine njih jeste da je za Srbiju značajno da ima dobre odnose i sa Rusijom i sa SAD.

Prema mišljenju većine građana, Srbija je najbolje odnose sa SAD imala za vreme Josipa Broza Tita, a najlošije za vreme Slobodana Miloševića.

O odnosima Srbije i Amerike građani se informišu najviše putem televizije, internet portala i novina, a većina nije upoznata sa donacijama SAD, “iako je Amerika drugi najveći donator, posle EU i njenih članica”, navodi Institut za evropske poslove.

Istraživanja javnog mnjenja je sproveo ovaj institut u saradnji sa istraživačkom kućom “Ninamedia”, od 16. do 20. marta na reprezentativnom uzorku od 1.203 ispitanika.