ODNOSI SA CRNOM GOROM SVE NAPETIJI: Zašto je tačno PROTERAN srpski ambasador i o čemu će se odlučivati na HITNOJ SEDNICI?

Tenzije između Podgorice i Beograda nastale jučerašnjim proterivanjem ambasadora Srbije Vladimira Božovića iz Crne Gore i merom reciprociteta Beograda, biće glavna tema današnjeg sastanka u 18 sati koji je juče zakazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.

Pixabay

Taman kada je javnost pomislila da će nakon pobede opozicije na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori odnosi Beograda i Podgorice biti znatno bolji, dogodio se jučerašnji dan. Najpre je je ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen za personu non grata zbog izjave da je “slavna Mojkovačka bitka bila uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu 1918. godine”.

Od njega je zatraženo da odmah napusti zemlju. Nedugo zatim, Beograd je odgovorio istom merom i dao rok od 72 sata ambasadoru Crne Gore Tarzanu Miloševiću da ode iz Srbije.

Na sastanku se će inače razgovarati i o spoljnopolitičkim prilikama, odnosima u regionu ali s posebnim akcentom na poslednja dešavanja sa Crnom Gorom.

“Poništiti odluku o proterivanju Božovića”

Inače, jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević zatražio je od nove vlade da čim bude izglasana poništi odluku o proterivanju Božovića iz zemlje.

Podsetimo, prvo se juče u kasnim poslepodnevnim satima oglasila saopštenjem Podgorica u kome navodi razloge proterivanja Božovića iz zemlje.

Nakon dužeg i kontinuiranog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo – navedeno je u saopštenju.

Nekoliko sati kasnije, stigla je i prva reakcija iz Srbije, pa je naša zemlja uvela recipročne mere. Prema diplomatskoj noti koju je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo crnogorskom Ministarstvu spoljnih poslova, ambasador Crne Gore u Beogradu Tarzan Milošević proglašen je takođe personom non grata.

Ambasador Milošević je dužan da u naredna 72 sata napusti teritoriju Republike Srbije – navodi se u noti.

Šta je zapravo rekao Božović?

Izjavu koja je izazvala najnovije tenzije između Podgorice i Beograda ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović dao je listu “Pobjeda”. Tom prilikom je, između ostalog, naglasio:

Velika i slavna Mojkovačka bitka, kao primer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu, bila je uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu – kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom. Bez obzira na neko novo njihovo gledanje, emocije i odnose koje može izazvati neki događaj iz prošlosti, moramo se sa dužnom pažnjom i poštovanjem setiti svih tih ljudi, njihovih dela i to uzeti kao istorijsko pamćenje koje nam samo može poslužiti za dobro u sadašnjosti i budućnosti – rekao je Božović.

Mojkovačka bitka je vođena na Badnji dan i Božić 6. i 7. januara 1916. godine u okolini Mojkovca i njom je komandovao serdar Janko Vukotić.