ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST: Svečano otvoren drugi međunarodni kongres

Beograd je drugu godinu za redom okupio najveće svetske stručnjake u domenu održive i energetski efikasne arhitekture, koji će se domaćoj arhitektonskoj javnosti predstavlja danas i sutra na Drugom međunarodnom kongresu ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST u Jugoslovenskoj kinoteci je svečano otvoren sinoć uz prisustvo velikog broja zainteresovanih posetioca iz oblasti arhitekture i kulturnog i javnog života .

Promo

Na svečanom otvaranju promovisan je 29.broj magazina za eko arhitekturu i kulturu Eko kuća koji je kao specijalno izdanje posvećen upravo ovom kongresu.

Kongres je otvorio arhitekta i osnivač kongresa Mr Vladimir Lovrić rečima: “Odluka da promenimo stvarnost i svet oko sebe uvek nas dovede do ishodišne misli Mahatme Gandija da samo menjajući sebe možemo promeniti svet”.

Na dvodnevnoj arhitektonskoj manifestaciji, najrazličitija iskustva i znanja preneće 10 poznatih arhitekata i dizajnera koji dolaze iz 10 zemalja sveta.

Vođeni idejom da danas i u budućnosti svako arhitektonsko i urbanisitčko delo mora biti održivo u svim segmentima u procesu projektovanja, planiranja i izgradnje, organizatori su okupili eksperte koji će kroz svoja predavanja, radionice i izložbu  predstaviti održivi i ekološki pristup stvaralačkim procesima i novim metodama u arhitektonskom projektovanju i dizajnu, uz upotrebu obnovljivih izvora energije, čistih i energetski efikasnih, zelenih tehnologija, nezagađujućih i recikliranih materijala, čime je potenciran i osnovni zahtev održivosti, a to je očuvanje prirodnih resursa – zemlje, Predavači na Kongresu su Benjamin Krick (Nemačka), Alexandros Vaitsos (Grčka), Karen McEvoy (Irska), Sinus Lynge (Danska), – Robert Konieczny (Poljska), Adital Ela (Izrael), Marco Casagrande (Finska), Milan Tomac (Slovenija),  Davor Mateković (Hrvatska), Jovan Mitrović (Srbija).

Osim predavanja, kao glavnog dela programa, paralelno se održavaju  dve radionice namenjenje pre svega mladim arhitektima i dizajnerima, studentima, koji žele da steknu praktične veštine i uče od najvećih svetskih stručnjaka. Radionice vode Marco Casagrande i Karen McEvoy.

Kongres organizuju Udruženje EKOKULT+, Magazin za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta Crne Gore, Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Fakultetom za umetnost i dizajn Univerziteta Megatrend i Građevinsko arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Nišu.

Kongres su podržale Ambasada Danske u Srbiji, Ambasada Republike Poljske u Srbiji, Ambasada Izraela u Srbiji i Francuski institut.