ODUSTAJANJE ILI PROMENA PLANOVA? Tim “Protiv diktature” objavio saopštenje i najavio kad će biti SLEDEĆI PROTEST!

Protesti
Dnevno.rs

Da li nova odluka tima "Protiv diktature" znači da se odustaje od protestovanja? Saznajte u njihovom otvorenom pismu!

 

Sledeći protest “Protiv diktature” organizuje se u petak 12. maja. Da li je razlog ovakve odluke loše vreme ili smanjen broj demonstranata?

Jelena Anasonović i Marko Ilinčić objavili su saopštenje u ime tima “Protiv diktature” u kojem se najavljuje da će se šetnje organizovati jednom nedeljno, počevši od petka 12. maja. 

Njihovo izlaganje prenosimo u celosti.

Dobar dan svima! Ovde smo u ime tima neformalne grupe “Protiv Diktature”. Vidimo već dobra poznata lica, lica onih koji ne odustaju. Koji su tu svakoga dana, od 3. aprila. Koji veruju u promenu. I koji veruju u nas.

Više od mesec dana smo zajedno šetali, izvodili performanse, ukazivali na nepravde i birokratiju u našem društvu i pozivali na odgovornost institucija. Onim preostalim nezavisnim medijima pružili smo podršku. Jednu porodicu zajedničkim snagama sa ostalim grupama spasili smo iseljenja iz kuće.

Vi morate da znate da mi nismo školovani niti pripremani da vodimo i organizujemo proteste. Mi smo obični ljudi kao i vi, mahom mladi i studenti, ali i veterani koji su tu da nam ukažu na greške koje smo sigurno načinili. Ali ih nismo ponavljali. Jer mi ne želimo da budemo replika ovog sistema, ove a i pređašnje vlasti, koja svoje propuste neće priznavati. Mi učimo svakodnevno. I ovo je bila jedna velika škola za sve nas. Za našu hrabrost, veru, strpljenje, za naše razumevanje i onih koji ne misle kao mi, ili misle isto, ali vide drugačiji put dolaska do cilja.

Ovih mesec dana moramo videti kao uspeh svih nas. Jer smo se probudili. Rešili da nas se ipak tiče, i da želimo bolju budućnost. Onu koju ćemo zajedno stvarati! Kada smo rekli NE DIKTATURI, to smo i mislili. Kada smo izašli na ulice, oduzeli smo joj legitimitet. Mi smo svi građani ove države, spremni da se bore, i da jačaju odlučnost i samopouzdanje naroda koje je poljuljano poslednjih dvadeset i više godina.

Znajte da ne planiramo ovde da stanemo. Šetnje će se ubuduće održavati jednom nedeljno. Prva će biti u petak, 12.maja, u 18h. U međuvremenu ćemo raditi na jačanju odnosa sa ostalim grupama i institucijama koje žele da očuvaju svoju slobodu i autonomiju i spremne su da se odupru diktatorskoj kontroli. O svim narednim akcijama, šetnjama i planovima bićete blagovremeno obavešteni – izlaganje Jelene Anasonović i Marka Ilinčića, u ime tima Protiv Diktature.loading...