Oglasila se i gradska vlast! ASFALT U SKADARLIJI ŠOKIRAO BEOGRAĐANE, a ovo je OBJAŠNJENJE nadležnih (FOTO)

Skadarlija
Dnevno/Kolaž

Vest da je najpoznatija beogradska četvrt Skadarlija asfaltirana i da u njoj nema više prepoznatljive kaldrme izazvala je pravu pometnju na društvenim mrežama.

Danas i juče društvene mreže su preplavile fotografije na kojima se vidi da u donjem delu Skadarlije više nema kaldrme već da tamo uveliko traje asfaltiranje. Kako je reč o najpoznatijoj boemskoj čertvti prestonice kojoj je upravo turska kaldrma bila jedan od glavnih simbola, vest je izazvala pravu paniku.

Iz gradske uprave, sa druge strane, kažu da nema razloga za brigu i da će od ponedeljka biti postavljena kaldrima preko toga, a da “prvo asfaltiraju da bi bila jača konstrukcija”. Sav posao, ističu, trebalo bi da bude završen do 1. decembra.

Ovim povodom oglasio se i gradski menadžer Goran Vesić.

– Asfalt kao podloga ne dozvoljava deformacije podloge i ispiranje kamenog agregata u podlozi. Asfaltnom podlogom se poboljšava stabilnost kaldrme ili bilo koje druge završne obloge bilo da je u pitanju kocka ili ploča. Na isti način, sa asfaltnom podlogom rađeno je ispred Doma omladine, na Cvetnom trgu, u ulicama Vuka Karadžića, Cara Lazara i Zmaj Jovinoj, kao i na Obilićevom vencu – rekao je Vesić dodavši da, kada je Skadarlija preuređena 1966. godine, ispod turske kaldrme nije postavljan asfalt i da je upravo to deformisalo kaldrmu na pojedinim mestima.

Vesić je sredinom oktobra izjavio da će Skadarlija do proleća biti potpuno rekonstruisana. On je tada rekao da turska kaldrma ostaje, ali da će biti dopunjena i sanirana gde je potrebno “jer je ona zaštitni znak Skadarlije”. Kaže i da razume brigu pojedinih građana, ali da za nju nema razloga.

– Vidim da se na društvenim mrežama dele slike asfaltne podloge u Skadarliji. Razumem da pojedini građani ne razumeju tehnologiju rekonstrukcije, ali su mi smešni opozicioni političari opšte prakse koji od ovoga prave politiku. A i šta bi kada politiku nemaju – dodao je on, a n+prenose domaće agencije.