OGLASILA SE I REKTORKA: “Država nam je partner, a ne neko ko treba da nam pravi probleme!”

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je danas da je taj univerzitet od nacionalnog značaja, javno dobro starije od državnosti Srbije i jedna od najvećih vrednosti koje Srbija ima, te je u interesu svih gradjana da se bavi onim što je u njegovim nadležnosti i samostalno obavlja svoje funkcije.

Beta

– Mi smo univerzitet koji je osnovan u ustaničkoj Srbiji, vuče poreklo iz Velike škole, sada smo univerzitet čiji je osnivač država i jasno je da radimo za dobro ove zemlje i da nam je država partner, a ne neko ko treba da nam pravi probleme, mi to ne očekujemo od države i nadam se da će tako i biti – rekla je Popović za N1 upitana da li univerzitet može da odoli političkim pritiscima.

Ona je rekla da je dobro da se akademska pitanja rešavaju u okviru akademske zajednice.

Povodom zamerki predsednika Srbije Aleksandra Vučića koje izneo pošto je postignut dogovor rektorke i studenta, ona je rekla da je profesor dužan da bude uz studente čak i kad se ne slažu i ne razumeju.

– Htela bih da kažem da iako nisam sedela u svojoj kancelariji, da sam mnogo radila ovih 12 dana. To nije bila nikakva pauza. Profesori su dužni da budu uz svoje studente čak i kad se ne slažu i ne razumeju, zato što smo mi jedinstvena zajednica. Ne bih imala šta da kažem na priču koju ste ispričali – kazala je Popović upitana da prokomentariše navode predsednika Srbije.

Popović je kazala da je ključni momenat u pregovorima sa studentima koji su blokirali Rektorat u Beogradu bio taj kada su počeli da razgovaraju u okviru nadležnosti univerziteta i da su tada razgovori postali plodonosni.

Ona je rekla da i dalje ne misli da je blokada najbolji način da se dodje do rešenja problema.

Popović je kazala da je dala garancije studentima da će učiniti sve što može da se, uz poštovanje procedure, skrati rok o ispitivanju doktorata ministra finansija Siniše Malog i da veruje da će svi u toj proceduri poštovati datu reč i da će sve biti završeno do 4. novembra i da drugačiji razvoj dogadjaja ne može da zamisli.

Profesor Filozofskog fakulteta Danijel Sinani koji je prethodna dva dana učestvovao sa rektorkom i studentima u razgovorima u Rektoratu, rekao je da ukoliko bude utvrdjeno da je doktorat plagijat titula dokotora nauka će Siniši Malom biti oduzeta.