OGLASILA SE SKIJALIŠTA SRBIJE: “Rešenje Upravnog suda se ne odnosi na gondolu”

Javno preduzeće Skijališta Srbije saopštilo je danas da se rešenje Upravnog suda kojim je obustavljeni radovim na Kalemegdanu ne odnosi na izgradnju gondole, već na građevinsku dozvolu za pripremne radove u svrhu zaštite arheoloških istraživanja na lokaciji polazne stanice Kalemegdan i obezbeđenja i očuvanja stabilnosti terena i same padine u okviru tih istraživanja.

Wikipedia/PedjaNbg

Skijališta Srbije su navela da je Upravni sud trenutno onemogućio navedena arheološka istraživanja i dodala da je to “nesvakidašnja odluka”.

To javno preduzeće je napomenulo da su kamene ograde na kalemegdanskoj padini, na lokaciji buduće polazne stanice gondole, izgrađene nakon Drugog svetskog rata i da nisu deo Kalemegdanske tvrđave, kao i da će se njihovo uklanjanje i naknadno uklapanje raditi u skladu sa uslovima nadležnih institucija.

– Donetim rešenjem Upravnog suda o odlaganju izvršenja rešenja za pripremne radove onemogućena su arheološka istraživanja u neophodnom obimu za buduću stanicu gondole. Izdavanje građevinska dozvola za izgradnju gondole je u proceduri nadležnog ministarstva, pa je samim tim nemoguće otpočeti sa radovma pre pribavljanja te dozvole – navodi se u saopštenju.

To znači, kako je objašnjeno, da je nemoguće zaustavljanje izgradnje gondole kada radovi na izgradnji nisu ni počeli.

Skijališta su navela da bi gondola bila izgrađena, neophodno je sprovesti arheološka ispitivanja što je u skladu sa rešenjima i uslovima nadležnih institucija.

– Grad Beograd, Republika Srbija i Skijališta Srbije poštovaće tu privremenu meru i očekuju da će sud što pre da reši taj spor čiji je cilj da se spreče arheološka istraživanja – navodi se u saopštenju i dodaje da će sama izgradnja gondole početi po sticanju svih uslova i u skladu sa zakonom.

Regulatorni institut za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine (RERI) saopštio je juče da je Upravni sud u Beogradu doneo rešenje kojim se na zahtev RERI nalaže zaustavljanje radova na izgradnji gondole na Kalemegdanu do donošenja konačnog rešenja o zakonitosti građevinske dozvole koju je za pripremne radove izdalo Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.